Soru: Oksuruk Icin Hangi Doktor?
Öksürük, boğaz hastalıkları nedeniyle ortaya çıkmasından ötürü hastanelerin kulak burun boğaz bölümü bakmaktadır. Vaziyete göre kulak burun boğaz doktoru, hastayı dahiliye ya da enfeksiyon hastalıkları polikliniğine yönlendirebilir.
Contents
- 1 Dahiliye doktoru öksürüğe bakar mı?
- 2 Öksürük için ne zaman doktora gidilir?
- 3 Boğaz ağrısı ve öksürük için hangi bölüme gidilir?
- 4 Geçmeyen öksürük neden olur?
- 5 Alerjik öksürük nasıl olur?
- 6 Dahiliye nedir kısaca anlamı?
- 7 Öksüren çocuk ne zaman doktora götürülmeli?
- 8 Kuru öksürük için hangi doktora gitmeliyim?
- 9 Öksürüğün geçmesi için ne yapılmalı?
- 10 Nefes almada zorluk çekme hangi bölüme gitmeliyim?
- 11 Globus hastalığı için hangi doktora gidilir?
- 12 Geçmeyen kuru öksürük neyin habercisi?
- 13 Uzun süreli öksürük neden olur?
- 14 Hangi tür öksürük tehlikeli?
Dahiliye doktoru öksürüğe bakar mı?
Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan öksürük problemi için öncelikle hastanelerin dahiliye ya da kulak burun boğaz polikiliniklerine başvuru yapılması gerekir.
Öksürük için ne zaman doktora gidilir?
3 haftadan fazla süren öksürük için mutlaka doktora gidilmeli. Öksürük krizlerinin altında mikrobik bir hastalık yatıyorsa, enfeksiyon tedavisi, reflü için asit giderici tedavi, astımda nefes açıcı tedavi gibi nedene yönelik tedaviler uygulanır.
Boğaz ağrısı ve öksürük için hangi bölüme gidilir?
Boğaz ağrısı ile ilgili öncelikle hastalerin Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniklerine başvurulması gerekir. Bazı boğaz ağrıları kulak kaynaklı sorunlar nedeniyle meydana gelebilmektedir. KBB doktoru gerekli tedavileri uygular ve sonuç alamazsa diğer branşlardan yardım alabilir.
Geçmeyen öksürük neden olur?
Kronik bronşit solunum yolunun daralmasına ve aşırı mukus üretimine sebep olan bir hastalıktır. Genellikle tütün kullanımı ve endüstriyel hava kirleticilerine maruz kalınması sonucu bronş tüplerinin kalıcı olarak iltihaplanmasıyla meydana gelir. Kronik enflamasyon uzun süre geçmeyen öksürük rahatsızlığına sebep olur.
Alerjik öksürük nasıl olur?
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi, bahar alerjisi, polen alerjisi ) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Dahiliye nedir kısaca anlamı?
Dahiliye, tıptaki tüm branş hastalıklarını kapsayan bir bölümdür. Üst ve alt solunum yolu, mide ve bağırsak, romatizma ve şeker hastalığı iç hastalıklar bünyesinde tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların yanı sıra; hipertansiyon, tiroid ve böbrek hastalıklarına da dahiliye doktorları tarafından bakılmaktadır.
Öksüren çocuk ne zaman doktora götürülmeli?
Öksürük sert ve sonrasında kusuyorsa, Sarı, yeşil ve kanlı balgam çıkarıyorsa, Hasta bir süredir bir şey yeme ve içmeyi reddediyorsa, Öksürük devamlı bir hal almış ve azalma görülmüyorsa doktora başvurmalıdır.
Kuru öksürük için hangi doktora gitmeliyim?
Öksürük, genel olarak ergenlik zamanlarında görülür. Ancak geçmeyen balgamlı, kuru, aşırı öksürük adına doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu hastalıklar adına dahiliye ya da kulak burun boğaz bölümlerine gitmek gerekir.
Öksürüğün geçmesi için ne yapılmalı?
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Nefes almada zorluk çekme hangi bölüme gitmeliyim?
Nefes darlığı yaşayan hastalar kardiyoloji bölümüne gider. Kardiyoloji bölümün baktığı hastalıklar ise, – Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi.
Globus hastalığı için hangi doktora gidilir?
Bunun için en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanıdır. Gerektiğinde KBB uzmanından görüş alınabilir.
Geçmeyen kuru öksürük neyin habercisi?
Kronik öksürüğün en yaygın üç nedeninden birini astım oluşturuyor. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetlerin de eklendiği kuru öksürüğün geceleri ve egzersiz sırasında arttığı gözleniyor. Kendini geçmeyen öksürükle belli eden hastalıklardan birini de bronşit oluşturuyor.
Uzun süreli öksürük neden olur?
Tıbbi geçmişlerinde KOAH, astım, mevsimsel alerjiler, asit reflü hastalığı (gastro özofageal reflü hastalığı veya GÖRH) gibi kronik akciğer hastalıkları, akciğer kanseri ve tüberküloz gibi kronik enfeksiyonlar olanların yanı sıra sigara içen kişilerde kronik öksürük görülmektedir.
Hangi tür öksürük tehlikeli?
Uzamış öksürük, ciddi mali yük Hastaların %42’sinde üç neden (PNAS, astıma ve GÖR) birlikte görülür. Tedavide bu durum dikkate alınmalıdır. Uzamış öksürük, sık hastane ziyareti, uzun süreli ilaç kullanımı, kalitesiz yaşam ve ciddi iş gücü kaybı demektir.