Soru: Metabolizmaya Hangi Doktor Bakar?
Metabolizma hastalıkları Endokrinoloji dalı tarafından incelenir. Özellikle de şeker hastalığı rahatsızlıklarında mutlaka Endokrinoloji bölümünden yardım alınır. Böbrek üstü rahatsızlığı yaşayanlar, metabolik kemik hastaları, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği gibi hastalıklar ile Endokrinoloji bölümü ilgilenir.
Contents
- 1 Endokrin doktoru nelere bakar?
- 2 Endokrinolojiye direk gidilir mi?
- 3 Endokrin dahiliye mi?
- 4 Endokrinolojiye Kim sevk eder?
- 5 Endokrinolojik testler nelerdir?
- 6 Endokrin hangi hormonlara bakar?
- 7 Büyüme hormonu kaç yaşına kadar devam eder?
- 8 Çocuk Endokrinolojiden nasıl randevu alınır?
- 9 Gelişim geriliğine hangi doktor bakar?
- 10 Dahiliye çarpıntıya bakar mı?
- 11 Dahiliye ne tur hastalıklarına bakar?
- 12 Endokrin bozukluklar nedir?
- 13 Endokrin sistem nasıl çalışır?
- 14 Endokrin kemik erimesine bakar mı?
- 15 Endokrin uzmanı ne demek?
Endokrin doktoru nelere bakar?
İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır.
Endokrinolojiye direk gidilir mi?
” Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları” polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren poliklinik olduğundan Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden direkt randevu alınamaz. Öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olunması gerekir.
Endokrin dahiliye mi?
İç hastalıkları alt özellikleri arasında alerji ve immünoloji, kardiyoloji (kalp hastalıkları), endokrinoloji (hormon hastalıkları), hematoloji (kan hastalıkları), bulaşıcı hastalıklar, gastroenteroloji (bağırsak hastalıkları), nefroloji (böbrek hastalıkları), onkoloji (kanser), pulmonoloji akciğer hastalıkları) ve
Endokrinolojiye Kim sevk eder?
Endokrinologlar salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koyarlar. Genellikle karmaşık olan ve vücudumuzdaki birçok sistemi içeren hastalıkları nasıl tedavi edeceklerini bilirler. Birinci basamak doktorunuz, endokrin sistem ile ilgili bir sorununuz olduğunda sizi bir endokrinoloğa sevk eder.
Endokrinolojik testler nelerdir?
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarında Yapılan Testler
- ACTH (Adrenokortikotropik hormon)
- Aldosteron, renin.
- Kalsitonin, CEA.
- Kalsiyum.
- Katekolaminler, Plazma ve İdrarda.
- Kortizol, tükrük kortizol, idrar kortizol.
- DHEAS (Dehidroepiandrosteron Sülfat)
- Elektrolitler.
Endokrin hangi hormonlara bakar?
Endokrinoloji, endokrin bezlerindeki çalışma sistemi ile üretilen hormonlarla ilgilenen ve araştıran bilim dalıdır. Bu dalın anatomik sınırları olmadığı için de diğer bölümlerden ayrılmaktadır. Endokrinoloji genellikle hormon hastalıkları ve iç salgı hastalıkları ile ilgilenir.
Büyüme hormonu kaç yaşına kadar devam eder?
Tespit edilen bin çocuk hastadan yalnızca 600’ü büyüme hormonu tedavisinden yararlanabiliyor. Gen teknolojisiyle üretilen büyüme hormonuyla bu çocukların boyunu 18 yaşına kadar 30 santim kadar uzatmak mümkün. Hormonun eczane fiyatı 350 dolar.
Çocuk Endokrinolojiden nasıl randevu alınır?
Poliklinikte bulunan Çocuk Endokrinolojisi Polikliniginde görülmektedir. Poliklinik hizmeti, hafta içi her gün randevulu olarak verilmektedir. Randevular, internet üzerinden ve hastane randevu hatti (0342 3600808) aranarak alinir. Ayrica randevusuz da hasta kabulü yapilmaktadir.
Gelişim geriliğine hangi doktor bakar?
Endokrinoloji bölümü, vücudumuzun hormonlar ve bunları salgılayan salgı bezleri ile ilgili sorunları ve hastalıkları ile uğraşan tıp bilimin dalıdır. Çocuk Endokrinolojisi veya tıp diliyle Pediatrik Endokrinoloji ise yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar olan bebek, çocuk ve ergenlerle ilgilenir.
Dahiliye çarpıntıya bakar mı?
Tansiyon ( buna bağlı baş dönmesi, kulak çınlaması, mide bulantısı, burun kanaması ve kalp ağrıları…) Kalp, Damar, Aort, Damar sertliği, Hipertansiyon, Yüksek tansiyon, Hipotansiyon, Düşük tansiyon, Kalp krizi, Kalp yetmezliği, Taşikardi, Çarpıntı gibi rahatsızlıklar için dahiliye bölümüne görünebilirsiniz.
Dahiliye ne tur hastalıklarına bakar?
Dahiliye, tıptaki tüm branş hastalıklarını kapsayan bir bölümdür. Üst ve alt solunum yolu, mide ve bağırsak, romatizma ve şeker hastalığı iç hastalıklar bünyesinde tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların yanı sıra; hipertansiyon, tiroid ve böbrek hastalıklarına da dahiliye doktorları tarafından bakılmaktadır.
Endokrin bozukluklar nedir?
Endokrin hastalıklar, hormon adı verilen maddeler aracılığıyla insan vücudundaki hayati fonksiyonları kontrol eden organ ve bezlerden oluşan kompleks bir sistem olan endokrin sistemde görülen bozukluklardır.
Endokrin sistem nasıl çalışır?
Endokrin sistemi nasıl çalışır? Endokrin sistemi temelde 3 yapı arasındaki etkileşime dayanır: salgı bezleri, hormonlar ve sayıları trilyonları bulan hücre reseptörleri. Vücudumuzda hormon üreten birçok salgı bezi vardır. Bunların üçü beyinde, yedi tanesi de vücudun geri kalanında yer alır.
Endokrin kemik erimesine bakar mı?
Obezite, diyabet, guatr, adet düzensizlikleri, tüylenme, kemik erimesi ve üreme bozukluklar gibi hastalıklar en sık görülen endokrin hastalıklardır.
Endokrin uzmanı ne demek?
Endokrinoloji uzmanı, endokrin sistemi etkileyen hormon bozukluklarının tespit ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış tıp doktorudur. Bir endokrinoloji uzmanının tedavi ettiği yaygın bozukluklar: Tiroid anormallikleri, diyabet, hipertansiyon, kolesterol bozuklukları ve endokrin bezlerindeki kanserlerdir.