Soru: Makat Çatlağı Hangi Doktor Bakar?
Anal fissür (makat çatlağı) için hangi bölüme gitmeliyim? Şimdi asıl sorumuza gelelim: Fissüre hangi bölüm bakar? Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Contents
- 1 Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir?
- 2 Makat bölgesinde kanaması hangi bölüm bakar?
- 3 Makatta çıkan et parçası nedir?
- 4 Perianal fistül hangi bölüm bakar?
- 5 Makat kanseri belirtileri nelerdir?
- 6 Makattan sümüksü sıvı gelmesi hangi doktora gidilir?
- 7 Gaitada kan gözükmesi neden olur?
- 8 Vajinal kanama için hangi doktora gidilir?
- 9 Makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır?
- 10 Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?
- 11 Makat tam olarak neresi?
- 12 Makat memesi kendiliğinden geçer mi?
- 13 Basur için acile gidilir mi?
- 14 Yasir gözü kimdir?
- 15 Basur için en etkili ilaç nedir?
Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir?
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir.
Makat bölgesinde kanaması hangi bölüm bakar?
Bu halde hemen genel cerrahi bölümüne başvurmalısınız. Kendiniz müdahale yapmamalısınız. Halk arasında mayasıl veya basur olarak bilinen hemoroid, makat çevresinde ve rektumda varis benzeri genişlemiş damar yumakları ile karakterizedir.
Makatta çıkan et parçası nedir?
Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Perianal fistül hangi bölüm bakar?
Makat çatlağına hangi doktor ve bölüm bakar sorusunun cevabı genel cerrahi bölümüdür. Genel cerrahi bölümü hastalığın teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Makat kanseri belirtileri nelerdir?
Anal kanserin belirtileri aşağıda sıralanmıştır;
- Makattan kanama.
- Makatta kitle, şişlik hissedilmesi.
- Makatta ağrı
- Devamlı veya tekrarlayan makat kaşıntısı
- Bağırsak alışkanlıklarında değişme (sık veya daha az dışkılama)
- Zorlu dışkılama, ıkınma.
- Dışkının kalem gibi incelmesi.
- Makattan akıntı
Makattan sümüksü sıvı gelmesi hangi doktora gidilir?
Makattan sıvı gelmesinden muzdaripseniz bir Gastroenteroloji doktoruna başvurmalısınız. Bu rahatsızlığınız varsa, anal hijyene azami ölçüde dikkat edin. Büyük abdestten sonra yalnızca tuvalet kağıdı ile makatı silmek yerine su ile anal bölgeyi yıkayın, ardından tuvalet kağıdı ile kurulayın.
Gaitada kan gözükmesi neden olur?
Gaitada çizgi tarzında kan görülmesi: Bu tip kanamalar da hemoroid, polip ve rektal kanser gibi anüse yakın hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Tuvalet kağıdında kan görülmesi: Yine fissür, hemoroid gibi bir hastalığa işaret etmektedir.
Vajinal kanama için hangi doktora gidilir?
Kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalı olan jinekoloji ile ilgilenen ve bu eğitimi almış olan uzman hekimlere de jinekolog denir. Jinekolog, rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve vulva içeren kadın üreme sisteminde uzmanlaşmış bir cerrahtır.
Makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır?
Anal fissür ( makat çatlağı ) belirtileri nelerdir?
- Dışkılama sırasında yırtılma veya cam parçası çıkarma hissi.
- Makatta ağrı ve şişlik.
- Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler.
- Dışkılama güçlüğü
- Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve tahriş
Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Makat tam olarak neresi?
Kalın bağırsağın son kısmı, dışkının depolandığı rektum bölümüdür. Kalın bağırsağın dışa açıldığı ağza anüs ( makat ) denir. Bu bölgede dışkı kontrolünü sağlayan kaslar vardır. Makat etrafındaki rahatsızlıklar toplumda sık gözlenir.
Makat memesi kendiliğinden geçer mi?
DIŞ BASUR MEMESİ KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ? Dış basur memesi hastalığı genel olarak kendiliğinden geçer. Burada eğer kişi rahatsızlıktan şikayet etmiyorsa herhangi bir tedavi uygulanmaz.
Basur için acile gidilir mi?
Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Hemoroid problemi olan hastalar ile genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir. Alınan randevu sonrasında, hasta muayene edilerek tedaviye yönlendirilmektedir.
Yasir gözü kimdir?
Yasir Gözü, Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi’nde; hemoroid (basur), kıl dönmesi, anal fistül, anal fissür, genital siğil konularında 15 yıllık tecrübesi ile proktoloji alanında hizmet vermektedir.
Basur için en etkili ilaç nedir?
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.