Soru: Kekemeliğe Hangi Doktor Bakar?
Kekemelik genellikle, ses, konuşma ve dil bozukluğu olan bireyleri test etmek ve tedavi etmek için eğitilmiş bir sağlık profesyoneli olan dil konuşma terapisti ya da çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından teşhis edilir.
Contents
- 1 Kekeme için hangi bölüme gidilir?
- 2 Konuşma bozukluğu hangi doktor bakar?
- 3 Hangi kekemelik kalıcıdır?
- 4 Kekemelik tedavisini kimler yapabilir?
- 5 Insan sonradan kekeme olur mu?
- 6 Çocuklarda konuşma bozukluğu hangi doktora gidilir?
- 7 Dil problemleri için hangi doktora gidilir?
- 8 Devlet hastanelerinde konuşma terapisti var mı?
- 9 Sonradan konuşma bozukluğu neden olur?
- 10 Kekemelik yüzde yüz geçer mi?
- 11 Kekemelik ne kadar zamanda geçer?
- 12 Kekemelik ilaçları nelerdir?
- 13 Kekemelik tedavisi var mı?
- 14 Kekemelik iyileşir mi?
- 15 Kekemelik tedavisi ücreti ne kadar?
Kekeme için hangi bölüme gidilir?
Çocuğunuzun konuşurken yaşadığı takılmaların kekemelikle ilgili olup olmadığını öncelikle çocuk doktorunuz kontrol etmeli. Şayet çocuğunuzun yaşadığı sorun kekemelik ise çocuk doktorunuz sizi çocuk psikoloğu ve gerekirse çocuk psikiyatri kliniğine yönlendirecektir.
Konuşma bozukluğu hangi doktor bakar?
Çocuklarda görülen konuşma bozuklukları için hastanelerin nöroloji bölümlerine gidilmelidir. Eğer cerrahi ya da medikal bir tedavi gerektirmeyen bir durum var ise uzman doktor, konuşma terapistlerine de yönlendirebilir. Burada dil terapist aktiviteleri uygulanır.
Hangi kekemelik kalıcıdır?
Kekemeliğin yüzde 90’ı geçici, kalanı kalıcı olabilir. Unutmayın ki 2-6 yaş arası çocuklarda hece ve kelimelerin masum tekrarları olabilir, bu durumu kekemelik olarak değerlendirmemeniz gerekir.
Kekemelik tedavisini kimler yapabilir?
Ancak psikolog,psikiyatrist ve konuşma terapisti kekemelik tedavisini yapabilir.Türkiye’deki yasal boşluktan faydalanıp konuşma bozukluğu merkezi açan kişiler size faydadan çok zarar verirler. Bu tür merkezlere gidenlerde geçici,birkaç haftalık düzelme görülmekle birlikte sonraları kekemelik yeniden ortaya çıkmaktadır.
Insan sonradan kekeme olur mu?
Yaygın olarak görülmemekle birlikte, yetişkinlik döneminde beyin hasarı gibi nörolojik sorunlara bağlı olarak kekemelik gelişebilir ve konuşmada sonradan ortaya çıkan bu akıcısızlıklar ‘edinilmiş kekemelik ‘ olarak adlandırılır.
Çocuklarda konuşma bozukluğu hangi doktora gidilir?
Çocuğunuzun konuşmasıyla ilgili bir sıkıntısı olduğunu düşünüyorsanız öncelikle Çocuk Nörolojisi bölümüne başvurmalısınız. Uzmanınız gerekli muayeneyi yaptıktan sonra sizi konuşma terapistine yönlendirecektir.
Dil problemleri için hangi doktora gidilir?
Dil hastalıkları için Kulak Burun Boğaz doktoruna veya Dahiliye(İç hastalıkları) doktoruna gidebilirsiniz.
Devlet hastanelerinde konuşma terapisti var mı?
Dil ve konuşma terapistleri çeşitli özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında iş bulabilirler. Bu terapistler kendi alanlarında çalışabilirler.
Sonradan konuşma bozukluğu neden olur?
Konuşmada rol alan yapılardaki bozukluklar, yarık damak, diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi fiziksel sebeplerle beraber, serebral palsi, zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozuklukları, down sendromu gibi gelişimsel ve genetik bozukluklar da dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilmektedir.
Kekemelik yüzde yüz geçer mi?
12 veya 20 günlük terapilerin olası yararının yanı sıra kekemelik genellikle yaşla beraber azalma eğiliminde olan bir konuşma bozukluğudur. Başlama yaşı 2 ile 5 yaş arası olup, genellikle okul çağına kadar bu çocukların yüzde 80’inde kendiliğinden bir iyileşme görülür.
Kekemelik ne kadar zamanda geçer?
Kekemeliğin Genel Özellikleri Genellikle çocuklukta başlar. 3,5 yaşından önce. Erken dönem kekemeliğin zaman içerisinde çocuk tarafından kendiliğinden kontrol altına alınabildiği gözlenmiş ve bu tip konuşma sorunu olan çocuklardan %75’inin 5-6 yaş civarında kekemelikten kurtuldukları ortaya konmuştur.
Kekemelik ilaçları nelerdir?
Bu amaçla bellergal, hidroksizin, bromidler ve kalsiyum klorür bir zamanların gözde ilaçları olarak kullanılmıştır. Ayrıca MSS’de uyarıcı nörotransmiter görevi gören glutamat da kekemelik tedavisinde kullanılmış bir amino asittir.
Kekemelik tedavisi var mı?
Kekemeliğin günümüzde kesin bir tedavisi bulunmasa da, konuşma akıcılığını arttırma amaçlı terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Terapist, kişinin yaşına, akıcılık hatalarının sıklığı ve şekline göre terapi yöntemine karar verecektir.
Kekemelik iyileşir mi?
Kekemelik, küçük çocuklar arasında konuşmayı öğrenmenin normal bir parçası olarak yaygındır. Küçük çocuklarda konuşma ve dil yetenekleri söylemek istediklerini sürdürecek kadar gelişmiş olmadığında kekemelik görülebilir. Çoğu çocukta bu gelişimsel kekemelik geçicidir ve zaman içinde tamamen kaybolur.
Kekemelik tedavisi ücreti ne kadar?
Kekemelik ücretleri 500 lira ile 2000 lira arasında değişiyor.