Soru: Guatra Hangi Doktor Bakar?
– Nefes darlığıdır. GUATR‘A HANGİ DOKTOR/BÖLÜM BAKAR? Guatr için dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurmak gerekir. Dahiliye uzmanı muayene ettikten sonra, tiroit testleri ve tiroid ultrasonografisi yapıldıktan sonra tanı konar.
Contents
- 1 Tiroid bezi hastalıkları için hangi doktora gidilmeli?
- 2 Guatr ve Tiroid aynı şey mi?
- 3 Guatr hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
- 4 Guatr testi nasıl yapılır?
- 5 Tiroid bezi nasıl bakılır?
- 6 Tiroit düşüklüğü neden olur?
- 7 Guatr varsa ne olur?
- 8 Guatr olup olmadığını nasıl anlarız?
- 9 Guatr hapı kilo aldırır mı?
- 10 Tirotoksikoz nedir belirtileri?
- 11 Guatr ne iyi gelmez?
- 12 Zehirli guatr insanı öldürür mü?
- 13 Guatr olup olmadığı nasıl anlaşılır?
- 14 Guatr için hangi testler yapılır?
- 15 Guatr için kanda neye bakılır?
Tiroid bezi hastalıkları için hangi doktora gidilmeli?
TİROİD TESTİ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Tiroid Hastalıkları, Guatr ve Tedavisi için hastanelerin Genel Cerrahi servislerine gidilmelidir.
Guatr ve Tiroid aynı şey mi?
Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Guatr değişik şekillerde bulunabilir. Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroidin yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir veya daha fazla nodül vardır.
Guatr hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi ve buna bağlı şok ve ölüm meydana gelebilir. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Guatr testi nasıl yapılır?
Guatr tanısında hekim tiroit bezini muayene ettikten sonra tiroit testleri ve tiroit ultrasonografisi ister. Gereken vakalarda tiroit sintigrafisi ve ince iğne biyopsisi de yapılabilir; tiroit antikorlarına bakılabilir.
Tiroid bezi nasıl bakılır?
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH’ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Tiroit düşüklüğü neden olur?
Tiroid bezinin çalışmasıyla salgılanmaktadır. Yaşamsal faaliyetlerin en önemlileri yani kalp atışı ve üreme tiroid bezi sayesinde gerçekleşir. TSH hormonu yardımıyla da tiroid hormonu dengelenir. Eğer tiroid hormonu gereğinden fazla çalışırsa TSH düşüklüğü adı verilen rahatsızlık meydana gelir.
Guatr varsa ne olur?
“Zehirli guatrın en yaygın belirtileri arasında aşırı endişe ve alınganlık hali, uyuyamama, yorgunluk ve halsizlik, hızlı ve düzensiz kalp atışları yani çarpıntı, el ve parmaklarda hafif titreme, aşırı terleme, sıcağa karşı hassasiyet, normal beslenme düzenine rağmen kilo kaybı, saçlarda cansızlık ve dökülme, tiroid
Guatr olup olmadığını nasıl anlarız?
Guatr Belirtileri Nelerdir?
- Boyun bölgesinde fark edilen şişlik ya da şişlikler.
- Boğazda baskı hissi.
- Yutma güçlüğü
- Öksürme.
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal (Tiroit hormonu normalden fazla salgılandığında)
Guatr hapı kilo aldırır mı?
Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. Eğer bez yavaş çalışmıyorsa tek başına guatr varlığı kilo alımına neden olmaz. Şişmanlığın çok az bir bölümünün sebebinin tiroid bezi ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır.
Tirotoksikoz nedir belirtileri?
Hastalar sıklıkla kilo kaybı, sinirlilik, huzursuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, terleme ve kas gücü kaybı gibi hipertiroidizm yakınmaları ile başvururlar. Bunun yanı sıra her iki hastadan biri hastalığa has göz bulguları (oftalmopati) ile başvururlar.
Guatr ne iyi gelmez?
Ayrıca guatr hastalarının kükürtlü gıdalardan uzak durması gereklidir. Brokoli, lahana, karnabahar ve soya gibi besinler yasaklı listede olacaktır.
Zehirli guatr insanı öldürür mü?
Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.
Guatr olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Hipertiroidi ( zehirli guatr ) belirtileri;
- Çarpıntı,
- Ellerde ve vücutta titreme,
- Ani kilo kaybı,
- Saçlarda dökülme,
- Kaşıntı,
- Boğazda dolgunluk hissi,
- Aşırı iştah dolayısıyla çok yemek yeme ve su içme,
- Aşırı terleme,
Guatr için hangi testler yapılır?
Tiroid Stimulan Hormon (TSH) ve serbest T4, daha sonra da Serbest T3, antikor testleri (Anti-TPO ve Anti-Tg) tiroid fonksiyonlarını değerlendirmede önemli kan testleridir. Kan testleri dışında, tiroid bezi bozukluğu ya da nodüllerini değerlendirmek için, gerektiğinde ultrasonografi, sintigrafi ve biyopsi yapılmalıdır.
Guatr için kanda neye bakılır?
Tiroid uyarıcı bir hormon (TSH) testi kandaki TSH miktarını ölçer. Tiroid bezinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için TSH testi kullanılır. Hipofiz bezinizin salgıladığı TSH miktarını ölçer. Bu testle çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidizm) veya çok az tiroid hormonu (hipotiroidizm) teşhis edilir.