Soru: Böbrek Naklini Hangi Doktor Yapar?
Bir nefroloji uzmanı tarafından son dönem böbrek yetmezliği tanısı konulan hasta vakit geçirilmeden en yakın organ nakli merkezine yönlendirilmelidir. Burada hastayı değerlendiren nefrolog ilk olarak canlı vericili böbrek nakli yönünden hastayı değerlendirir.
Contents
- 1 Böbrek nakli kaç kez yapılır?
- 2 Böbrek nakli olan kaç yıl yaşar?
- 3 Böbrek herkese uyar mı?
- 4 Nakil böbrek nereye yerleştirilir?
- 5 Böbrek nakli kimlere yapılmaz?
- 6 Böbrek nakli olan sigara içebilir mi?
- 7 Böbrek nakli olan insan kaç günde iyileşir?
- 8 Böbrek nakli verici kaç günde iyileşir?
- 9 Böbrek nakli verici ameliyatı kaç saat sürer?
- 10 Kimler böbrek vericisi olabilir?
- 11 AB Rh kan grubuna sahip olan hastanın hangi kan grubuna sahip kişilerden kan alınması daha uygundur?
- 12 Hangi durumlarda böbrek alınır?
- 13 Böbrek nakli sonrası kreatinin kaç olmalı?
- 14 LCM testi nedir?
- 15 Böbrek naklinde çalışmayan böbrek alınır mi?
Böbrek nakli kaç kez yapılır?
Evet, ikinci kez böbrek nakli yapılabilir. Herhangi bir nedenle nakil hastası böbrek fonksiyonunu kaybederse yapılan değerlendirme sonrası engel bir durum yoksa ikinci kez nakil olabilir.
Böbrek nakli olan kaç yıl yaşar?
Canlı böbrek nakli sonrası hastaların yarısı 25 yıla sağlıklı girerken kadavra böbrek nakilli hastaların yarısı 10 yıla diyalizden uzak ve sağlıklı girer. Nakil olan hastaların %80’i eski işlerini sürdürmektedir.
Böbrek herkese uyar mı?
Böbrek alıcısı ile böbrek vericisi arasında yapılacak değerlendirmede birincil önem kan grubu uyumudur. Bir kişiye kan verebiliyorsanız, böbrek de verebilirsiniz. Rh grubunun böbrek naklinde bir önemi yoktur. Yani, Rh negatif bir kişi Rh pozitif bir kişiye ya da tersi durumlarda böbrek verebilir.
Nakil böbrek nereye yerleştirilir?
Ülkemizde ise canlı vericili böbrek nakli oranı % 80’dir. Böbrek nakli ameliyatı, karın zarı dışından, kasık damarlarına ulaşılarak yapılan bir ameliyattır. Böbrek nakli ameliyatında böbrek, orijinal yerine değil, sağ veya sol kasık bölgesine yerleştirilir. Hastanın çalışmayan böbrekleri çoğunlukla çıkartılmaz.
Böbrek nakli kimlere yapılmaz?
Kanser hastaları, Aktif infeksiyon hastalığı olanlar, Şeker hastaları, Böbrek hastaları, Hamileler, Başka bir organ yetmezliği olanlar böbrek vericisi olamaz. Yüksek tansiyonu olanlarda ayrıntılı inceleme yapıldıktan sonra karar verilmelidir.
Böbrek nakli olan sigara içebilir mi?
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, böbrek nakli hastalarında bazı kanser türlerinin görülme sıklığını artırırlar. Sigaranın vücudumuzdaki organlarda yarattığı kanser riski de bunun üzerine eklendiğinde, tehlikeli bir durum oluşur. Bu sebeplerle sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.
Böbrek nakli olan insan kaç günde iyileşir?
Canlı ve ölüden nakil yapıldıktan sonra hasta, canlı vericili nakilde ortalama 5-6 gün, kadavra vericili nakilden sonra ise ortalama 8-9 gün hastanede kalır. Taburculuk günü evde yaşam şekli ve alacağı ilaçlar ile ilgili eğitim verilir.
Böbrek nakli verici kaç günde iyileşir?
Böbrek vericileri 2-3 gün yatış sonrası taburcu edilirken, böbrek alıcıları ortalama 7 gün yatar. Böbrek vericisi taburcu olduktan bir hafta sonra kontrole çağrılır. Daha sonrası için uygulanacak kontrol zamanlaması planlanır. Böbrek vericileri ameliyatları sonrası düzenli bir ilaç kullanımına ihtiyaç duymazlar.
Böbrek nakli verici ameliyatı kaç saat sürer?
İdrar yolu mesaneye ağızlaştırılır. Uygun şartlarda bu ameliyat 2-4 saat sürer. Her ameliyatın kendine özgü riski olduğu gibi böbrek nakil ameliyatının da bazı riskleri vardır.
Kimler böbrek vericisi olabilir?
Kimler böbrek verebilir?
- Birinci derece akrabalar; anne, baba ve çocuk.
- İkinci derece akrabaları; kardeş, dede, nine, torun.
- Üçüncü derece akrabalar; amca, hala, dayı, teyze, yeğen (kardeşinin çocuğu)
- Dördüncü derece akrabalar; yukarıda bahsedilen üçüncü derece kişilerin çocukları
AB Rh kan grubuna sahip olan hastanın hangi kan grubuna sahip kişilerden kan alınması daha uygundur?
Kan Uyum Tablosu: Kan grubu AB Rh (+) POZİTİF; Tüm kan gruplarından kan alırlar. AB Rh (+) POZİTİF dışında diğer gruplara kan verememektedir. Kan grubu AB Rh (-) NEGATİF; A Rh (-) NEGATİF, B RH (-) NEGATİF, AB Rh (-) NEGATİF, O Rh (-) NEGATİF kan gruplarından kan alırlar.
Hangi durumlarda böbrek alınır?
Tümörler dışında, bir böbreğin çürüyüp çalışmadığı durumlarda ise birkaç kritere bakılarak ameliyata karar verilir. Eğer çalışmayan böbrek sürekli enfeksiyona sebep oluyorsa, ağrı yapıyorsa veya yüksek tansiyona neden oluyorsa o zaman böbreğin ameliyatla alınması uygundur.
Böbrek nakli sonrası kreatinin kaç olmalı?
2. Kreatin klirensi 30’un altına düşmeden böbrek nakli gündeme gelmemeli, özellikle kreatinin 2-3 civarında iken.
LCM testi nedir?
Lenfosit Cross Match ( LCM – Kros testi ): Bu testte verici ve alıcı adayının kanları karıştırılır. Bu test ile alıcının kanındaki vericinin böbreği ile reaksiyone girebilecek antikorların varlığı (normal koşullarda bu antikorlar insanı infeksiyonlara karşı korur) araştırılır.
Böbrek naklinde çalışmayan böbrek alınır mi?
Verici böbreğinin damarları alıcının kasık damarlarıyla, yine verici böbreğinin idrar yolu da alıcının mesanesiyle dikişler yardımıyla birleştirilir. Hastanın çalışmayan böbrekleri nadir bazı durumlar hariç çoğunlukla çıkartılmaz. Böbrek nakli sonrasında toparlanma süreci çok hızlıdır.