Soru: Böbrek Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Böbreklerle ilgili hastalıklara bakan bölüm dahiliye alt bilim dalı olan üroloji ya da nefrolojidir. Nefroloji bölümü böbrek yetmezliği ile diğer böbrek hastalıkları olan kişilerin gitmesi gereken bölümdür. Üroloji bölümü ise, daha çok mesane, prostat, böbrek taşı gibi sorunlarla ilgilenmektedir.
Contents
- 1 Yan boşluk ağrısı için hangi bölüm?
- 2 Bobrek tasi icin hangi bolumden randevu alinir?
- 3 Bobrek yetmezliği belirtileri ağrısı nerede hissedilir?
- 4 Böbrek taşına hangi doktor bakar?
- 5 Sağ boşluk ağrısı neden olur?
- 6 Yan boşluk neden ağrır?
- 7 Böbrek ultrasonu hangi bölümde çekilir?
- 8 Taş düşürmek için ne yapmalı?
- 9 Böbrek taşı nasıl düşürülür?
- 10 Böbrek yetmezliği nasıl belli olur?
- 11 Yanlarda ağrı neden olur?
- 12 Böbrek ağrısı bacağa vurur mu?
- 13 Böbrek taşı ağrısı nerelere vurur?
- 14 Nefroloji nasıl muayene eder?
- 15 Üroloji ve Nefroloji arasındaki fark nedir?
Yan boşluk ağrısı için hangi bölüm?
Öncelikle aile hekimine muayene olmak uygundur. Eğer karın boşluğu ağrısı sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanına, yetişkinler için de genel cerrahi bölümüne gitmek gerekir.
Bobrek tasi icin hangi bolumden randevu alinir?
Üroloji bölümü mesane hastalıkları, prostat hastalıkları, böbrek taşı gibi hastalıklar ile daha çok ilgilenmektedir. Böbrekler ile ilgili yaşanılan sorunlar için devlet hastaneleri veya özel hastaneler gibi sağlık kuruluşlarının nefroloji veya üroloji bölümlerinden randevu alınmalıdır.
Bobrek yetmezliği belirtileri ağrısı nerede hissedilir?
Böbrek yetmezliği, genellikle sırt ağrısına neden olabilir. Kasık veya kalça bölgesinde hissedilebilir. Sırt ve bacak ağrısı, böbrek kistleri, böbreklerde oluşan sıvı dolgulu keselerden dolayı meydana gelebilir ve polikistik böbrek hastalığının bir sonucudur.
Böbrek taşına hangi doktor bakar?
Böbrek ağrısı şikâyeti olanların Nefroloji veya Üroloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Bu bölümdeki doktorlara Ürolog veya Nefrolog denir.
Sağ boşluk ağrısı neden olur?
Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir.
Yan boşluk neden ağrır?
Böğür ağrısı nedeni ile sırt ve üst karın bölgesinde şiddetli ağrı oluşur. Bu ağrılar şiddetli ve ya sabit şekilde seyreder. Böğür ağrısının pek çok nedeni bulunmaktadır. Buna göre idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistleri patlaması gibi durumlarda böğür yani yan ağrıları oluşur.
Böbrek ultrasonu hangi bölümde çekilir?
Böbrek sorunları ile ilgilenen bölüm üroloji ve nefrolojidir. Şikayetler doğrultusunda yapılan muayene sonrası şayet böbrek ultrasonu çekilmesi gerekiyorsa üroloji uzmanı tarafından yönlendirme yapılır.
Taş düşürmek için ne yapmalı?
Günlük en az 2-2,5 litre su içmek, çay, kahve tüketimini azaltmak, asitli içecek içmemek, kalsiyum içeren süt, peynir gibi ürünleri kararında tüketmek, bol bol hareket edip egzersiz yapmak yeni taşların oluşumunu engellemede ve taş düşürmede işe yarar yöntemlerdir.
Böbrek taşı nasıl düşürülür?
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm’nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Böbrek yetmezliği nasıl belli olur?
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Yorgunluk ve halsizlik.
- Mide bulantısı
- Kusma.
- Konsantrasyon bozukluğu.
- Vücudun fazla su tutmasına bağlı olarak ayaklarda şişkinlik.
- İştah kaybı
- Uyku problemleri ve özellikle sabahları gözlerde şişkinlik.
- İdrar miktarında değişiklik ve geceleri sık idrara çıkma.
Yanlarda ağrı neden olur?
Yan ağrısı, sırt, üst karında rahatsızlık oluşması ya da ağrı oluşması ile ifade edilir. Ağrı sabit ya da şiddetli seviyedeyse böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi rahatsızlıklardan meydana gelir.
Böbrek ağrısı bacağa vurur mu?
Böbrek ağrısının ayağa veya bacağa vurması oldukça nadir görülen bir durumdur. Çoğu böbrek ağrılarında ayakta ağrı hissedilmez. Böbrek ağrılarına neden olan bazı etmenler ayağa vurur. Bu şekilde kişi böbrek ağrısını aynı zamanda ayağında da hissetmektedir.
Böbrek taşı ağrısı nerelere vurur?
Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Nefroloji nasıl muayene eder?
Nefrolojik ürolojik teşhis amacıyla; ayrıntılı böbrek ve idrar kesesi ultrasonografisi, sistosentez, idrar numunelerinin makroskopik ve mikroskopik muayeneleri ve biyopsi prosedürleri Anabilim Dalı Kliniklerinde gerçekleştirilmektedir.
Üroloji ve Nefroloji arasındaki fark nedir?
Nefroloji bölümü çoğu zaman üroloji ile karıştırılır. Nefroloji böbrek sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bir bölümdür. Üroloji ise kadın ve erkeklerin üriner sistemleri ile erkeklerin üreme sistemlerini inceleyen tıbbi branştır.