Sık sorulan: Makat Sorunları Için Hangi Doktor?
Genel Cerrahi Bölümü Bakar Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir.
Contents
- 1 Makat sorunları için hangi bölüme gidilir?
- 2 Makatta kaşıntı için hangi bölüme gitmek gerekir?
- 3 Makat deliğinde kaşıntı neden olur?
- 4 Makatta çıkan et parçası nedir?
- 5 Makat kanseri belirtileri nelerdir?
- 6 Makat çatlağına ne iyi gelir?
- 7 Makatta kaşıntı nasıl geçer?
- 8 Basur kaşıntısı için ne yapmalı?
- 9 Makatta egzama nedir?
- 10 Kaşıntı için ne iyi gelir?
- 11 Makat tam olarak neresi?
- 12 Basur kaşıntı yapar mı?
- 13 Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?
- 14 Makat memesi kendiliğinden geçer mi?
- 15 Makat bölgesinde şişlik nedir?
Makat sorunları için hangi bölüme gidilir?
Makat ağrısı sorunu yaşamanız halinde genel cerrahi uzmanlarına danışmanız gerekir. Makatta ağrı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmış olabilir. Sık karşılaşılan bu durum genellikle dışkılamadan hemen sonra ortaya çıkar.
Makatta kaşıntı için hangi bölüme gitmek gerekir?
Kaşıntı için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurmak gerekir.
Makat deliğinde kaşıntı neden olur?
Anal pruritus ( kaşıntı ) makat bölgesinde genellikle kronik olarak görülen bir sorun. Bu sorun, bazen kıl kurdu gibi parazitler ya da “psoriasis” gibi bazı deri hastalıklarına bağlı olarak, bazen de hemoroidal hastalık, anal fissür, crohn hastalığı, anal bölge kanserleri gibi sorunlara ek olarak gelişebiliyor.
Makatta çıkan et parçası nedir?
Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Makat kanseri belirtileri nelerdir?
Anal kanserin belirtileri aşağıda sıralanmıştır;
- Makattan kanama.
- Makatta kitle, şişlik hissedilmesi.
- Makatta ağrı
- Devamlı veya tekrarlayan makat kaşıntısı
- Bağırsak alışkanlıklarında değişme (sık veya daha az dışkılama)
- Zorlu dışkılama, ıkınma.
- Dışkının kalem gibi incelmesi.
- Makattan akıntı
Makat çatlağına ne iyi gelir?
Bunun yanı sıra kişi makat bölgesinde yırtılma hissi de yaşayabilir. Genellikle kabızlık anında dışkılama yapılmaya çalışılırken kişilerin anal bölgelerini fazla zorlaması ile ortaya çıkar.
Makatta kaşıntı nasıl geçer?
Makat bölgesine bir miktar Hindistan cevizi yağı sürülmesi buradaki kaşıntının geçmesine yardımcı olacaktır. Makat bölgesi ile vajinaya yoğurt sürmek buradaki mantar oluşmasını engelleyecek bir durumdur. Etkisini görebilmek için en az 1 ay boyunda düzenli bir şekilde yoğurt sürebilirsiniz.
Basur kaşıntısı için ne yapmalı?
Saf vazelin ve lanolin içerikli propolis kremleri, hemoroid oluşumuna bağlı olarak görülen kanama, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin giderilmesinde etkili olabilir.
Makatta egzama nedir?
Makatta egzama yada diğer adlarıyla mayasıl veya anal dermatit anüs bölgesinin en bezdirici kaşıntı yapan hastalığıdır. Ağrı acı gibi şikayet yapmaz daha çok ıslaklık, akıntı,ve özellikle kaşınma hissi olur özellikle kaşıntı bazen kanatacak kadar olur.
Kaşıntı için ne iyi gelir?
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Makat tam olarak neresi?
Kalın bağırsağın son kısmı, dışkının depolandığı rektum bölümüdür. Kalın bağırsağın dışa açıldığı ağza anüs ( makat ) denir. Bu bölgede dışkı kontrolünü sağlayan kaslar vardır. Makat etrafındaki rahatsızlıklar toplumda sık gözlenir.
Basur kaşıntı yapar mı?
Basur, toplumda yetişkinlerin neredeyse dörtte birinde zaman zaman ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Hemoroidlerde her zaman belirti görülmez. Ancak çoğu zaman. kaşıntı, rahatsızlık hissi ve kanama gibi belirtilerle kendini gösterir. Hemoroid içerisinde kan pıhtısı oluşursa şiddetli bir ağrıya neden olur.
Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Makat memesi kendiliğinden geçer mi?
DIŞ BASUR MEMESİ KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ? Dış basur memesi hastalığı genel olarak kendiliğinden geçer. Burada eğer kişi rahatsızlıktan şikayet etmiyorsa herhangi bir tedavi uygulanmaz.
Makat bölgesinde şişlik nedir?
Makatta şişme, anüsün belirli bir alanı ve etrafındaki bölgede oluşabilen bir durum ve birçok hastalıktan kaynaklı olabilir. Genellikle enfeksiyon (apse oluşumu), fonksiyonel bir bozukluk ( hemoroid oluşumu ) ya da bir tümör (kolon-rektum veya anüs) nedeniyle oluşabilir.