Sık sorulan: Ishal Hangi Doktor?
İshal rahatsızlığı için mümkünse Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Fakat bulunduğunuz yerde ya da gittiğiniz hastanede bu bölüm mevcut değilse Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne başvurulabilir.
Contents
- 1 Ishalde hangi durumda doktora gidilir?
- 2 İshal ne zaman tehlikeli olur?
- 3 İshal ve karın ağrısı neden olur?
- 4 İshal olmak iyi midir?
- 5 İshalin tehlikeli olduğunu nasıl anlarız?
- 6 Geçmeyen ishal hangi doktora gitmeli?
- 7 Zehirli ishal ne demek?
- 8 Normal bir ishal kaç gün sürer?
- 9 Uzun süreli ishal neye işarettir?
- 10 Karın ağrısı ne zaman tehlikeli?
- 11 İshal mide bulantısı ve karın Agrısının nedeni nedir?
- 12 İshal oldum karnım ağrıyor ne yapmalıyım?
- 13 Ishal olunca vücutta ne olur?
- 14 Ishal neden olur yetişkinlerde?
- 15 Üşütme ishal yapar mı?
Ishalde hangi durumda doktora gidilir?
İshalin genel olarak geçme süresi 2 ila 3 gündür. Bu süre içerisinde ishal kendiliğinden geçmektedir. Eğer ishalin ilk 24 saati içerisinde kusma, ateşlenme şikâyetleri geçmezse doktora başvurmanız gerekir.
İshal ne zaman tehlikeli olur?
Çocuklarda, özellikle küçük çocuklarda ve bebeklerde ishal çok hızlı dehidrasyona yani susuzluğa neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda görülen ishal 24 saat içinde düzelmezse veya dehidrasyon, 39 derecenin üzerinde ateş, kanlı dışkı, veya siyah dışkı durumları mevcutsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İshal ve karın ağrısı neden olur?
Akut gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihabıdır (enflamasyonudur). Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir. Akut gastroenterit genellikle bir virus veya bakteri, daha nadir olarak da bir parazitin vücuda alınmasıyla meydana gelir.
İshal olmak iyi midir?
Yenidoğan bebeklerden ileri yaştaki bireylere kadar her yaştan kişiyi etkileyebilen ishal, günümüzde en yaygın görülen akut bağırsak enfeksiyonlarının başında gelmektedir. Bu kadar yaygın olarak görülmesine rağmen çok fazla önemsenmeyen ishal oldukça ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme bile neden olabilmektedir.
İshalin tehlikeli olduğunu nasıl anlarız?
Bunun yanında 38.8°C üzer, ateş varsa, orta ya da şiddetli karın ağrısı oluşuyorsa, kanlı ishal oluyorsa; kalp hastalığı, diyabet ve AİDS oluşmasından kaynaklı olabileceği nedeni ile tehlikeli durumun varlığından söz edilebilir.
Geçmeyen ishal hangi doktora gitmeli?
İshal için hangi bölüme – doktora gidilir? İshal rahatsızlığı için mümkünse Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Fakat bulunduğunuz yerde ya da gittiğiniz hastanede bu bölüm mevcut değilse Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne başvurulabilir.
Zehirli ishal ne demek?
Zehirli ishal ise bol miktarda sulu dışkılama, kusma ve ateş ile belirti gösterir. Ayrıca kişide karın ağrısı ve kramplar oluşur. Yoğun miktarda sıvı kaybı olduğu için cilt rengi solar ve kurumaya başlar. Ayrıca kişinin göz çukurları da iyice belirginleşir.
Normal bir ishal kaç gün sürer?
Genellikle bir veya iki gün sürer, ancak daha uzun da sürebilir. Sonra kendi kendine geçer. Birkaç günden fazla süren ishal daha ciddi bir problemin belirtisi olabilir. Kronik ishal (en az dört hafta süren) kronik bir hastalığın belirtisi olabilir.
Uzun süreli ishal neye işarettir?
Suna Yapalı “Uzamış ya da tekrarlayan ishaller kolon kanserinin habercisi olabilir. Karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, kanlı ve sümüksü dışkı, seyrek dışkılama ve ardından ortaya çıkan ishal bağırsakta büyümüş ve hafif tıkanıklığa sebep olmuş bir tümöre bağlı olabilir” diyor.
Karın ağrısı ne zaman tehlikeli?
İhmal edilen ve uzun süren karın ağrılarında en tehlikeli durumun karın içi organlarının kanseri olduğu belirtiliyor. Akut ağrılı durumlarda ise en tehlikeli durumaort anevrizmasının yırtılması olarak görülüyor. Her iki durumda da sonucun ölümcül olabileceği belirtiliyor.
İshal mide bulantısı ve karın Agrısının nedeni nedir?
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
İshal oldum karnım ağrıyor ne yapmalıyım?
İshalin tedavisi için kişiler posalı ve lifli yiyecekleri tüketmelidirler. Bununla birlikte ishalin tedavisi için tüketilmesi gereken diğer yiyecekler; havuç, pirinç lapası, elma, pirinç suyu, yoğurt, ayran, kahve, muz, zencefil çayı, patates çorbası, bal, elma sirkesi, böğürtlen, keçiboynuzu ve sade gazoz olmaktadır.
Ishal olunca vücutta ne olur?
İshal, vücutta su dahil sıvı kaybına neden olur (dehidrasyon). Bunun sonucunda vücut sodyum ve klorür gibi elektrolitleri kaybeder. Bu nedenle vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırmak hayati önem taşır. Dehidrasyon özellikle çocuklarda ve yaşlılarda tehlikelidir.
Ishal neden olur yetişkinlerde?
Yetişkinlerde ishalin nedenleri genellikle tüketilen besinlerden kaynaklanır. Yazın ise havaların ısınmasıyla çabuk bozulan yiyecekler, düzensiz beslenme gibi durumlar örnek verilebilir. Bunların dışında enfeksiyonlar, alerjiler, bağırsak sorunları ishale sebep olabilir.
Üşütme ishal yapar mı?
Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir. Mide üşütmesinin sık görülen belirtileri: Sulu ishal.