Sık sorulan: Doktor Beyaz Kod Verirse Ne Olur?
BEYAZ KOD UYGULAMASI. Hastanede hasta, hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaktır.
Contents
- 1 Beyaz Kod verince ne olur?
- 2 Beyaz Kod geri çekilir mi?
- 3 Beyaz Kod cezası ne kadar?
- 4 Beyaz Kod itiraz suresi kaç gündür?
- 5 Beyaz Kod formunu kim doldurur?
- 6 Hastane güvenliği Beyaz Kod verebilir mi?
- 7 Beyaz kod bildirimi nereye yapılır?
- 8 Beyaz Kod sürecinde hizmetten çekilme hakkı nasıl kullanılır?
- 9 Beyaz tutanak nedir?
- 10 Beyaz Kod süreci nasıl başlatılır?
- 11 Beyaz Kod vakalarının adli takibini kim yürütür?
- 12 Hakaret ve Darpın cezası nedir?
- 13 Mesai saatleri dişinda Beyaz Kod verildiğinde 113 bildirimini kim yapar?
- 14 Başvurunuzun Beyaz Kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren kaç gün içerisinde il Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz?
- 15 Beyaz koda maruz kalan sağlık çalışanı hangi yollardan süreci başlatır?
Beyaz Kod verince ne olur?
Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
Beyaz Kod geri çekilir mi?
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor.
Beyaz Kod cezası ne kadar?
Önergeye yanıt veren Bakan Koca, “Aralık 2015- Eylül 2020 tarihleri arasında sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeni ile yapılan Beyaz Kod başvurularının 18.358′ inin soruşturması devam etmekte olup, yargılaması sonuçlanan dosyalarda 3064 adli para cezası, 1811 hapis cezası
Beyaz Kod itiraz suresi kaç gündür?
Başvurunuzun beyaz kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde İl Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz.
Beyaz Kod formunu kim doldurur?
Her hastanede Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi (“ÇHGB”) oluşturulur. Bu birimde görev yapan kişi beyaz kod bildirimlerinin yapılmasından sorumlu personeldir. ÇHGB sorumlusunun üyeliği beyaz kod sisteminde gösterilen yöneticisi tarafından onaylanması akabinde bu personelin Beyaz Kod sistemine kaydı yapılır.
Hastane güvenliği Beyaz Kod verebilir mi?
Hastanede hasta, hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaktır. BEYAZ KOD; Hastane personeli, hastalar, hasta yakınları ve ziyaretçileri kapsar.
Beyaz kod bildirimi nereye yapılır?
Beyaz kodun verilmesi aslında çok kolaydır. Hastane içi hattan Beyaz Kod numarası olan “1111”i arayarak veya 7/24 hizmet veren “113” numaralı hattı arayarak Beyaz Kod durumu olduğunu bildirerek verilir.
Beyaz Kod sürecinde hizmetten çekilme hakkı nasıl kullanılır?
Hizmetten çekilme talebi kurum tarafından belirlenen beyaz kod ‘ dan sorumlu yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilir. Bildirim üzerine; yetkili Yönetici olayı derhal değerlendirerek hizmetten çekilme talebinin uygun olup olmadığına karar verir.
Beyaz tutanak nedir?
Beyaz Kod sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için kullanılan acil durum yönetim aracıdır. Sağlık çalışanları şiddet olaylarının bildirmek için 24 saat hizmet veren “113” numaralı telefonu veya www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki bildirim formunu kullanabilir.
Beyaz Kod süreci nasıl başlatılır?
butonuna basarak, en yakın dahili telefondan “2068” nolu acil servis güvenlik telefonunu arayarak ya da “1111” nolu numarayı arayarak, Beyaz kod çağrısı başlatır.
Beyaz Kod vakalarının adli takibini kim yürütür?
Hukuk Müşavirliği bünyesinde faaliyet gösteren Beyaz Kod çağrı merkezi, 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vermektedir. Ayrıca, Hastane Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, İl Ambulans Servisi Başhekimlikleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Hakları ve Güvenliği birimleri, Beyaz Kod müdahale ekibi kurulmaktadır.
Hakaret ve Darpın cezası nedir?
Suçun basit şeklinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir (TCK m.125/1). Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
Mesai saatleri dişinda Beyaz Kod verildiğinde 113 bildirimini kim yapar?
a) Kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşen şiddet olayları, yöneticiler tarafından derhal “ 113 ” numaralı telefonla Bakanlık Beyaz Kod Birimine bildirilecek, eş zamanlı olarak ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilecektir.
Başvurunuzun Beyaz Kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren kaç gün içerisinde il Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz?
Bu durumda hukuki yardım talebinizde karşılanmayacaktır. Başvurunuzun beyaz kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde İl Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz.
Beyaz koda maruz kalan sağlık çalışanı hangi yollardan süreci başlatır?
Hastane güvenlik birimine haber vererek Beyaz Kod süreci başlatılır. Olay yerinde ve anında tutanak tutulabilir ve bu tutanak görgü tanıklarına imzalatılır. Kurum yetkililerine bilgi verilerek bildirim ve talep halinde hukuki yardım süreci başlatılır.