Okuyucular soruyor: Ms Hastalığı Hangi Doktor?
Multipl Skleroz hastalığı genellikle 20- 40 yaşları arasında ortaya çıkar. Memorial Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü Uzmanları “MS hastalığı” hakkında bilgi verdi.
Contents
- 1 MS ataklarını neler tetikler?
- 2 MS olduğumu nasıl anlarım?
- 3 MS hastalığı için hangi doktora gidilir?
- 4 MS hastalığı nelere yol açar?
- 5 MS de yalancı atak nedir?
- 6 MS atağı ne kadar sürer?
- 7 MS hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?
- 8 MS EEG de çıkar mı?
- 9 MS hastalığını yenmek mümkün mü?
- 10 MS hastalığı tehlikeli mıdır?
- 11 MS çeşitleri nelerdir?
- 12 EMES hastalığı kendini nasıl belli eder?
- 13 MS hastalığı cinselliği etkiler mi?
- 14 MS hastalığı neden ortaya çıkar?
- 15 MS hastalığı unutkanlık yapar mı?
MS ataklarını neler tetikler?
Genetik nedenlerin yanı sıra D vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, aşırı tuz tüketimi, sigara, stres gibi faktörler MS hastalığını tetikleyebilir.
MS olduğumu nasıl anlarım?
En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, başdönmesi, yalpalama).
MS hastalığı için hangi doktora gidilir?
MS hastalığına bakan bölüm Nöroloji bölümüdür. Hastanın doğru teşhis için muayene olması gerekmektedir. Bunun yanında fizik tedavi süreci de hastalığın iyileşme sürecine oldukça faydalı olmaktadır.
MS hastalığı nelere yol açar?
Multiple Skleroz yani MS, kişilerin bağışıklık sistemlerinde meydana gelen bozukluklar sonucunda beyin ve omuriliklerinde çok fazla plak oluşması sonucu ortaya çılan bir hastalıktır. MS belirtileri genellikle kaslarda oluşan problemlerle kendisini belli etmektedir. MS, ataklar halinde gelişir.
MS de yalancı atak nedir?
Önceden MS atağı geçirmiş bir kişinin atakları düzeldikten sonra çok sıcak su ile duş alması, sıcak havaya maruz kalması ya da ateşli bir hastalık geçirmesi sonucunda atakları yeniden belirebilir. Bu durumda gerçekleşen ataklar yalancı atak olarak adlandırılmaktadır.
MS atağı ne kadar sürer?
MS ortaya çıkış şikâyetlerinin ayrı zamanlarda, önceden tahmin edilemeyen şekilde ortaya çıkmasına atak denir. Klinik bulgulardan bir ya da bir kaçının en az 24 saat süreyle ortaya çıkması ve bunların arasında en az 1 ay süreyle devam etmesidir. Saat, gün, hafta ve aylarca ataklar sürebilir.
MS hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?
Kan testleri: Kan testleri tek başına MS teşhisi koyamaz, ancak doktorunuz kanınızda hastalığa işaret eden maddeleri tespit etmek için kan testlerine başvurabilir.
MS EEG de çıkar mı?
MS Tanısı: Nörolojik muayene, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Elektroansefalogram ( EEG ) ve daha nadiren bel ponksiyonu ile hasarın bulguları tespit edilir.
MS hastalığını yenmek mümkün mü?
Üzel, “ MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. Ataklar sırasında MS tedavisine gecikmeden başlanmalıdır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları yüzde 30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. İnterferon ve oral tedaviler de son yıllarda hastalığın seyrinde yaygın kullanıma girmiştir.
MS hastalığı tehlikeli mıdır?
Beyin ve omurilik yani merkezi sinir sisteminin iltihabi hastalığı olan MS, bulaşıcı ya da öldürücü de değil. Ömür boyu süren kronik bir hastalık olsa da MS ‘in belirtilerini giderebilmek ve MS ‘le birlikte daha rahat bir yaşam sürdürülmesini sağlamak için tedaviler uygulanabiliyor.
MS çeşitleri nelerdir?
İkincil ilerleyici dediğimiz bu MS türü, ATAK – İYİLEŞME – ATAK – İYİLEŞME şeklinde ilerlerken, hasta bir atak geçiriyor fakat bu ataktan iyileşemiyor.
EMES hastalığı kendini nasıl belli eder?
Yorgunluk, halsizlik, Konuşma bozukluğu, Bellek, konsantrasyon, dikkat bozuklukları gibi bilişsel belirtiler, Nadiren epileptik nöbet, baş ağrısı, ileri düzeyde kognitif yıkım gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
MS hastalığı cinselliği etkiler mi?
MS ‘e bağlı yorgunluk, depresyon, idrar sorunları, ağrı ve bacaklarda sertlik cinsel işlevi bozabilir. Bazı hastalarda, MS, kişinin hayata bakışı ve mücadelesi ile ilgili değişikliklere, kendine olan güveninde azalmaya ve evlilik sorunlarına yol açabilir. Bu durum da MS hastalarının cinselliğini etkiler.
MS hastalığı neden ortaya çıkar?
MS hastalığı neden olur sorusuna birkaç şekilde cevap verilebilir; Çevresel faktörler: Organik çözücülere ve cıvaya maruz kalma, böcek ilaçları ve radyasyon teması. Etnik köken: Kafkas, Kuzey Afrika kökenlilerde hastalık görülebilir. Sarı ve kısmen siyah ırkta koruyuculuk beyaz ırka göre daha fazladır.
MS hastalığı unutkanlık yapar mı?
Unutkanlık MS ‘de sık görülür. MS hastalarının yaklaşık yarısında şunlardan biri olabilir; unutkanlık, dikkat dağınıklığı ya da bilişsel yetilerde azalma. Depresyon, sıklıkla MS hastalığına eşlik eder. Depresyon da önemli bir unutkanlık nedenidir.