Okuyucular soruyor: Hemoroid Nedir Hangi Doktor Bakar?
Hemoroid için genel cerrahi doktoruna gidilir. Halk arasında mayasıl veya basur olarak bilinen hemoroid, makat çevresinde ve rektumda varis benzeri genişlemiş damar yumakları ile karakterizedir. Çoğunlukla neden kaynaklandığı anlaşılamayan hemoroid, yetişkinlerin yaklaşık olarak dörtte birinde görülür.
Contents
- 1 Hemoroid doktor nasıl bakar?
- 2 Hemoroid için hangi bölüme gitmeliyim?
- 3 Üroloji hemoroide bakar mı?
- 4 Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir?
- 5 Hemoroid kaçıncı evre?
- 6 Basur şişkinliği nasıl geçer?
- 7 Basur için hangi bölümden randevu alınır?
- 8 Hemoroid genel cerrahi mi?
- 9 Hemoroid kendi kendine geçer mi?
- 10 Cinsel ilişki için hangi bölüme gidilir?
- 11 Kadın üroloji muayenesi nasıl yapılır?
- 12 Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna hangi doktor bakar?
- 13 Makat kanseri belirtileri nelerdir?
- 14 Makattan sümüksü sıvı gelmesi hangi doktora gidilir?
- 15 Makat çatlağına ne iyi gelir?
Hemoroid doktor nasıl bakar?
Hemoroid teşhisi muayene ile konur. Bu muayene 3 aşamada yapılır. Önce anal kanal çevresi görerek kontrol edilir, sonra parmakla tuşe denilen muayene yapılır. Üçüncü aşama olarak anoskopla anal kanalın içi görülür ve hemoroid tanısı ve derecesi belirlenir.
Hemoroid için hangi bölüme gitmeliyim?
Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Hemoroid problemi olan hastalar ile genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir.
Üroloji hemoroide bakar mı?
Anüs yani makat bölgesi hastalıklarında uzmanlaşmış bir branştır. Halk arasında makat doktoru ya da hemoroid doktoru olarak hastalıkla birlikte anılırlar. Genel cerrahi doktorları, makat bölgesinde oluşan diğer tüm rahatsızlıklara da bakarlar.
Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir?
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir.
Hemoroid kaçıncı evre?
Birinci ve ikinci evre hemoroidler çok mecbur kalmadıkça ameliyat gerektirmez. İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir.
Basur şişkinliği nasıl geçer?
Hastalığın erken aşamasında bol sıvı tüketimi, zeytinyağlı ve lifli yemeklerle beslenmek, ağrı kesici, steroid içerikli fitil ve kremler etkili olabilir. Ayrıca halk arasında oturma banyosu olarak bilinen sıcak suyla yapılan banyo da erken dönem basur vakalarında fayda sağlayabilir.
Basur için hangi bölümden randevu alınır?
Hemoroid problemi olan hastalar ile genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir. Alınan randevu sonrasında, hasta muayene edilerek tedaviye yönlendirilmektedir. Hemoroid muayenelerinde iç ve dış basur çeşidi için farklı yollar kullanılmaktadır. Hemoroid tedavisi genel cerrahi bölümünün sorumluluğunda yapılmaktadır.
Hemoroid genel cerrahi mi?
Basur tedavisi Genel Cerrahi bölümü tarafından yapılmaktadır. Kanama, ağrı ve kaşıntı gibi şikayetlerde hastalar Genel Cerrahi bölümünden randevu alarak muayene olabilmektedir.
Hemoroid kendi kendine geçer mi?
Hemoroid kendi içinde evrelere ayrılan ve ilk evresinden son evresine kadar mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilk evresinde bir iyileşme kat edilmez ise hastalık bir sonraki evreye geçer ve geri dönüşü olmayan bir yola girebilir.
Cinsel ilişki için hangi bölüme gidilir?
Cinsel ilişkiye girememe probleminde ilk başvuru adresi jinekolog hekimler olmalıdır. Ancak sorunun erkek kaynaklı olduğu düşünülüyorsa, üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
Kadın üroloji muayenesi nasıl yapılır?
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır. Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna hangi doktor bakar?
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan ya da idrardan kan gelen hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
Makat kanseri belirtileri nelerdir?
Anal kanserin belirtileri aşağıda sıralanmıştır;
- Makattan kanama.
- Makatta kitle, şişlik hissedilmesi.
- Makatta ağrı
- Devamlı veya tekrarlayan makat kaşıntısı
- Bağırsak alışkanlıklarında değişme (sık veya daha az dışkılama)
- Zorlu dışkılama, ıkınma.
- Dışkının kalem gibi incelmesi.
- Makattan akıntı
Makattan sümüksü sıvı gelmesi hangi doktora gidilir?
Makattan sıvı gelmesinden muzdaripseniz bir Gastroenteroloji doktoruna başvurmalısınız. Bu rahatsızlığınız varsa, anal hijyene azami ölçüde dikkat edin. Büyük abdestten sonra yalnızca tuvalet kağıdı ile makatı silmek yerine su ile anal bölgeyi yıkayın, ardından tuvalet kağıdı ile kurulayın.
Makat çatlağına ne iyi gelir?
Bunun yanı sıra kişi makat bölgesinde yırtılma hissi de yaşayabilir. Genellikle kabızlık anında dışkılama yapılmaya çalışılırken kişilerin anal bölgelerini fazla zorlaması ile ortaya çıkar.