Okuyucular soruyor: Gut Hangi Doktor Bakar?
Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Gut hastalığı romatizmal bir hastalıktır. Bir romatoloji uzmanı tarafından takip edilmelidir.
Contents
- 1 Gut hastalığı ilerlerse ne olur?
- 2 Gut hastalığı hangi testleri?
- 3 Gut ağrısına ne iyi gelir?
- 4 Gut hastalığı ne kadar sürer?
- 5 Gut hastalığı Tekrarlar mı?
- 6 Gut hastalığı nelere yol açar?
- 7 Gut hastalığında ayak şişmesine ne iyi gelir?
- 8 Gut Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
- 9 Gut hastalığına hangi ilaçlar iyi gelir?
- 10 Ürik asit düşürmek için ne yapmalı?
- 11 Gut atağı geldiğinde ne yapmalı?
- 12 Gut atağında ürikoliz kullanılır mı?
- 13 Gut hastalığında beslenme nasıl olmalı?
- 14 Gut hastalığı nasıl tedavi edilir?
- 15 Gut hastalığı hangi bitki iyi gelir?
Gut hastalığı ilerlerse ne olur?
Gut hastalığı yeterince tedavi edilmezse eklem hasarına, eklemde hareket kısıtlılıklarına ve deformasyonlara yol açar. Yüksek ürik asit seviyeleri; böbrekte ürik asit taşlarına ve böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.
Gut hastalığı hangi testleri?
Gut hastalığı tanısı için ilk olarak kanda ürik asit miktarının yüksek olmasına bakılır. Ancak sadece ürik asit miktarının yüksek olması, gut hastalığının tanısı için yeterli değildir. Kan testi dışında gut hastalığı tanısı için özel bir kan testi bulunmamaktadır.
Gut ağrısına ne iyi gelir?
Kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyecekler ve kabak, salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Gut hastalığı olan kişi zeytinyağı ya da fındık yağı tüketmelidir. Kereviz yemenin de gut hastalığı belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Gut hastalığı ne kadar sürer?
Gut hastaları sıklıkla hafif ateş, üşüme ve kendini iyi hissetmeme gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler yaşarlar. Tedavi edilmezse ilk krizin en şiddetli evresi genellikle 3-4 gün sürer ve ağrı sonraki 3-4 gün içinde giderek azalır. Daha sonra ağrı ve inflamasyon tipik olarak kendiliğinden kaybolur.
Gut hastalığı Tekrarlar mı?
Gut hastalığı tekrarlayabilir. Bu durumda gut atakları yılda birkaç tekrarlar. İleri gut hastalığında ise rahatsızlık iyi tedavi edilmezse, ürat kristalleri cilt altında toplanarak tofüs denilen nodüllere neden olur.
Gut hastalığı nelere yol açar?
Gut hastalığı eklemlerde ürik asit kristallerinin birikmesi ve biriken ürat kristallerine karşı vücut tarafından geliştirilen iltihap sebebiyle oluşur. Biriken bu ürik asit kristalleri eklemlerde ciddi ağrılara sebep olur.
Gut hastalığında ayak şişmesine ne iyi gelir?
Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır. Bol su içmek, kilo vermek, ayağa buz dolu torba koyarak kompres yapmak şişi indirmeye ve ağrıyı azaltmaya fayda sağlayacaktır.
Gut Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Gut, eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sıcaklığa neden olan bir iltihap şeklidir. Eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ani ve şiddetli ağrı şeklinde kendini belli eder. Genellikle ayak başparmağının eklem ağrısı ile karakterizedir.
Gut hastalığına hangi ilaçlar iyi gelir?
Akut gut artritinde en etkili tedaviler kolşisin, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ve kortikosteroidlerdir. Ayrıca diğer ajanların kontrendike olduğu durumlarda sentetik adrenokortikotropik hormon uygulanabilir.
Ürik asit düşürmek için ne yapmalı?
Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Gut atağı geldiğinde ne yapmalı?
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Gut atağında ürikoliz kullanılır mı?
Bunlar anti-inflamatuar ilaçlar, kolşisin ve bazı durumlarda kortizon tedavisini içermektedir. Ataklar sıklaştığında atakların gelmesini önlemek ve ürik asidi düşürmek amacıyla allopurinol ve/veya febuksostat kullanılabilmektedir. Sık yapılan hatalardan birisi Gut atağı sırasında allopurinol ( ürikoliz ) başlanmasıdır.
Gut hastalığında beslenme nasıl olmalı?
Gut diyeti nasıl olmalıdır?
- Karaciğer, böbrek gibi sakatatlardan ve ördek, ceylan gibi av etlerinden kaçınmalısınız.
- Kırmızı et ve tavuk etini sınırlı miktarda ve yağsız olarak tüketmelisiniz.
- Toplam kırmızı ve beyaz et tüketimi günlük 60 gram veya haftada birkaç gün 150 gram ile sınırlandırılmalıdır.
Gut hastalığı nasıl tedavi edilir?
Kesin olarak gut hastalığı tanısı konulan kişilerde tedavi yöntemi akut dönemlerine göre değişmektedir. Yeni başlayan ataklar için öncelikle ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar verilmektedir. Akut dönemi geçtikten sonra ise gut hastalığı ilaçları kullanılır.
Gut hastalığı hangi bitki iyi gelir?
8) Yaban Mersini
- Gut hastalığı için önerilen besinlerden biri de yaban mersinidir.
- Yaban mersini içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde, eklemlerde iltihap oluşumunu önlemektedir.
- Düzenli ve ölçülü şekilde yaban mersini tüketerek gut hastalığından uzak bir yaşama sahip olabilirsiniz.