Okuyucular soruyor: Böbrek Hastalıklarına Hangi Doktor Bakar?
Böbreklerle ilgili hastalıklara bakan bölüm dahiliye alt bilim dalı olan üroloji ya da nefrolojidir. Nefroloji bölümü böbrek yetmezliği ile diğer böbrek hastalıkları olan kişilerin gitmesi gereken bölümdür. Üroloji bölümü ise, daha çok mesane, prostat, böbrek taşı gibi sorunlarla ilgilenmektedir.
Contents
- 1 Karaciğer ve böbrek hastalıklarına hangi bölüm bakar?
- 2 Böbrek taşına hangi doktor bakar?
- 3 Üre tedavisi için hangi doktora gidilir?
- 4 Bobrek yetmezliği belirtileri ağrısı nerede hissedilir?
- 5 Karaciğer yağlanması için hangi bölüme gidilir?
- 6 Nefroloji uzmanı ne demek?
- 7 Böbrek taşı ağrısı nerelere vurur?
- 8 Nefroloji nasıl muayene eder?
- 9 Üroloji ve Nefroloji arasındaki fark nedir?
- 10 Üre yi ne yükseltir?
- 11 Üre değeri kaç olmalı?
- 12 Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna hangi doktor bakar?
- 13 Böbrek yetmezliği nasıl belli olur?
- 14 Yanlarda ağrı neden olur?
- 15 Böbrek ağrısı bacağa vurur mu?
Karaciğer ve böbrek hastalıklarına hangi bölüm bakar?
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Böbrek taşına hangi doktor bakar?
Böbrek ağrısı şikâyeti olanların Nefroloji veya Üroloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Bu bölümdeki doktorlara Ürolog veya Nefrolog denir.
Üre tedavisi için hangi doktora gidilir?
Üroloji ayrıca erkek üreme organları ile ilgili sorunlarla da ilgilenir (penis, testisler, skrotum, prostat vb. ). Üroloji alanında uzmanlaşmış kişilere ürolog adı verilir, ürologlar bu rahatsızlık ve hastalık grubunu teşhis ve tedavi etmek için eğitilmiş sağlık uzmanlarıdır.
Bobrek yetmezliği belirtileri ağrısı nerede hissedilir?
Böbrek yetmezliği, genellikle sırt ağrısına neden olabilir. Kasık veya kalça bölgesinde hissedilebilir. Sırt ve bacak ağrısı, böbrek kistleri, böbreklerde oluşan sıvı dolgulu keselerden dolayı meydana gelebilir ve polikistik böbrek hastalığının bir sonucudur.
Karaciğer yağlanması için hangi bölüme gidilir?
Doğal olarak karaciğer yağlanması izlenen bir hastada dahiliye muayenesi ve teşhisi ile birlikte diğer servislere başvurmak önemli bir adım olacaktır. Karaciğerde yağlanma hangi bölüm tarafından tedavi edilir sorusunun ise genelde Gastroenteroloji ile sonuçlanacağını söyleyebiliriz.
Nefroloji uzmanı ne demek?
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Böbrek taşı ağrısı nerelere vurur?
Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Nefroloji nasıl muayene eder?
Nefrolojik ürolojik teşhis amacıyla; ayrıntılı böbrek ve idrar kesesi ultrasonografisi, sistosentez, idrar numunelerinin makroskopik ve mikroskopik muayeneleri ve biyopsi prosedürleri Anabilim Dalı Kliniklerinde gerçekleştirilmektedir.
Üroloji ve Nefroloji arasındaki fark nedir?
Nefroloji bölümü çoğu zaman üroloji ile karıştırılır. Nefroloji böbrek sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bir bölümdür. Üroloji ise kadın ve erkeklerin üriner sistemleri ile erkeklerin üreme sistemlerini inceleyen tıbbi branştır.
Üre yi ne yükseltir?
Üre yüksekliği sebepleri içinde ateşli hastalık ya da enfeksiyon, dehidrasyon (susuzluk), stres, iç kanama, kan dolaşımı sorunları, tiroid hormonu bozuklukları ve böbrek yetersizliği de gösterilebilir.
Üre değeri kaç olmalı?
Yapılan laboratuvar testlerinde ise normal üre değeri 10 ile 40 mg/dL, BUN (Blood Urea Nitrogen) değeri ise 5 ile 20 mg/dL aralığındadır. Bu değerin altında var olan üre, ihtiyaç duyulan proteinin, vücut tarafından sindirilemediğine ya da protein bakımından yetersiz beslenildiğine işaret eder.
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna hangi doktor bakar?
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan ya da idrardan kan gelen hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
Böbrek yetmezliği nasıl belli olur?
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Yorgunluk ve halsizlik.
- Mide bulantısı
- Kusma.
- Konsantrasyon bozukluğu.
- Vücudun fazla su tutmasına bağlı olarak ayaklarda şişkinlik.
- İştah kaybı
- Uyku problemleri ve özellikle sabahları gözlerde şişkinlik.
- İdrar miktarında değişiklik ve geceleri sık idrara çıkma.
Yanlarda ağrı neden olur?
Yan ağrısı, sırt, üst karında rahatsızlık oluşması ya da ağrı oluşması ile ifade edilir. Ağrı sabit ya da şiddetli seviyedeyse böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi rahatsızlıklardan meydana gelir.
Böbrek ağrısı bacağa vurur mu?
Böbrek ağrısının ayağa veya bacağa vurması oldukça nadir görülen bir durumdur. Çoğu böbrek ağrılarında ayakta ağrı hissedilmez. Böbrek ağrılarına neden olan bazı etmenler ayağa vurur. Bu şekilde kişi böbrek ağrısını aynı zamanda ayağında da hissetmektedir.