Okuyucular soruyor: Aşırı Terleme Için Hangi Doktor?
Genel terleme: Genel terleme, tüm vücudun, gövdenin terleme problemi için Endokrinoloji ve İç Hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir. Uykuda (Gece) terleme: Gece terleme sorunu için de Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir.
Contents
- 1 Aşırı terleme için hangi doktora gidilir?
- 2 Aşırı terleme hangi hastalığın belirtisidir?
- 3 Sık sık terleme neden olur?
- 4 Aşırı terleme nasıl engellenir?
- 5 Halsizlik ve terleme neyin belirtisi?
- 6 Aşırı terleme neyin habercisi?
- 7 Aşırı Terleme hangi kanser belirtisidir?
- 8 Bir insan durduk yere neden terler?
- 9 Tek taraflı terleme hastalığı nedir?
- 10 Hangi hastalık çok terletir?
- 11 Enfeksiyonda terleme olur mu?
- 12 Aşırı kafa ve yüz terlemesi neden olur?
- 13 Yüzüm çok terliyor ne yapabilirim?
- 14 Aşırı terleme ilacı nedir?
- 15 Daha az terlemek için ne yapmak lazım?
Aşırı terleme için hangi doktora gidilir?
Bölgesel terleme: (yüz, el, koltuk altı, ayak terlemesi ) ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne gidilir. Çocuklarda terleme: için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilir. Bölgesel terleme: (yüz, el, koltuk altı, ayak terlemesi ) ameliyatla tedavi için Göğüs Cerrahisi bölümüne gidilir.
Aşırı terleme hangi hastalığın belirtisidir?
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis ( aşırı terleme ) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Sık sık terleme neden olur?
Aşırı terlemeye çoğunlukla hormonal hastalıklar neden olur. Terleme metabolizmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığından özellikle vücut metabolizmasını hızlandıran hastalıklar öncelikle araştırılmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalışması yani hipertiroidi en sık aşırı terlemeye neden olan sistemik hastalıktır.
Aşırı terleme nasıl engellenir?
Terlemeye Karşı Alınabilecek Önlemler
- Soğuk su içmek vücut ısısını dengeler ve aşırı terlemeyi engeller.
- Alkol ve sigarayı azaltın veya bırakın.
- Kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri az tüketin.
- Parfüm veya deodorant sıkmadan önce vücudunuzun kuru olmasına dikkat edin.
- Sentetik kumaşlar giymemeye dikkat edin.
Halsizlik ve terleme neyin belirtisi?
HİPOGLİSEMİ BELİRTİLERİ: Yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, isteksizlik, gerginlik hali, titreme, kas gerginliği, aşırı terleme, kulak çınlaması. Hipoglisemi ve şekerin zararlarından korunmak için glisemik endeksi az olan gıdalar yenmelidir.
Aşırı terleme neyin habercisi?
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Aşırı Terleme hangi kanser belirtisidir?
Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.
Bir insan durduk yere neden terler?
Enfeksiyon kaynaklı yüksek ateşe neden olan hastalıklarda, bedenin sıcaklık ayarlama çabası esnasında durduk yere terlemek mümkündür. Tiroit bezinin fazla çalışması, hipertiroidi hastalığına neden olur. Hipertiroidi, metabolizmayı hızlandırdığı için terlemeye neden olabilmektedir.
Tek taraflı terleme hastalığı nedir?
Ter bezlerinin aşırı çalışması hiperhidrozis olarak bilin- mekte olup, bu durum ciddi sosyal problemlere ve yaşam kalitesinde belirgin azalmaya neden olur (1). Vücudun tek taraflı terlemesi çok nadirdir ve loka- lize unilateral hiperhidrozis (LUH) olarak bilinme ktedir (2).
Hangi hastalık çok terletir?
Bu hastalıklar karda kışta bile terletiyor
- Hipertiroidi. Hipertiroidi, tiroit bezinin fazla tiroit hormonu üretimi ile oluşan bir hastalık.
- Hipoglisemi (Şeker düşüklüğü) “Kan şekeri düşüklüğü vücut için alarm veren bir durum ve acil düzeltilmesi gerekiyor.
- Feokromasitoma.
Enfeksiyonda terleme olur mu?
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Aşırı kafa ve yüz terlemesi neden olur?
Kişinin günlük sosyal yaşantısı içerisinde yapılan spor ve aktiviteleri sonucu ısınan vücut cildin soğuması amaçlı kafa ve yüz bölümünde terleme olabilir. Kontrolsüz aşırı terleme primer hidroz olarak adlandırılır. Hormon seviyesinde görülen değişiklikler kafa terleme sorununu ortaya çıkarabilir.
Yüzüm çok terliyor ne yapabilirim?
Talk pudrası: Talk pudrası da yüzdeki aşırı terlemeyle mücadele etmekte etkili bir maddedir. Günde 2-3 kez yüzünüze talk pudrası serpin, pudra yüzdeki teri emecek ve sizi rahatlatacaktır. Buz küpleri: Temiz bir beze buz küplerini sarın. Bu bezle yüzünüzü günde 2-3 kere silin.
Aşırı terleme ilacı nedir?
Aşırı terleme tedavisi ise botoks enjeksiyonları uygulanarak bu durumun ortadan kaldırılmasına denir. Botoks yani Botulinum toksini, sinir uçlarından ter bezlerini uyaran madde salınmasını engeller ve böylece terlemeyi durdurur. Aşırı terleme tedavisinde botoks uygulaması 20 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır.
Daha az terlemek için ne yapmak lazım?
El, yüz, ense ve ayaklarınızı soğuk suyla yıkayın ya da ıslatın. Vücut ısınızın yükselmemesi için, daha sık duş alın. Klimanın tam karşısına oturmayın. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının karşılanması için, su, soda, ayran, çay gibi şekersiz ve asitsiz, kafeinsiz içecekler tüketin.