Hızlı Cevap: Mide Rahatsızlığı Için Hangi Doktor?
Ciddi bir durumda mide ağrısı şikayetleri için hastanelerin dahiliye polikliniği ya da gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Böylelikle iç hastalıkları (dahiliye) veya gastroenteroloji bölümündeki uzman doktorlar gerekli belirtiler ve tetkikler üzerinden teşhisi koyar ve tedaviye başlarlar.
Contents
- 1 Mide rahatsızlıkları için hangi doktora gidilir?
- 2 Mide kanseri teşhisi için hangi doktora gidilir?
- 3 Endoskopi için hangi doktora gidilir?
- 4 Karın ve mide ağrısı için hangi doktora gidilir?
- 5 Midede yanma hissi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
- 6 Mide ağrısı ve mide bulantısı hangi hastalığın belirtisi?
- 7 Mide hastalıkları belirtileri nelerdir?
- 8 Mide kanserinde kurtulma şansı nedir?
- 9 Mide kanseri genç yaşta görülür mu?
- 10 Gastroenteroloji hangi testleri yapar?
- 11 Endoskopi yapılırken hasta uyutulur mu?
- 12 Endoskopi için aç olmak gerekir mi?
- 13 Yorgunluk ve halsizlik için hangi doktora gitmeli?
- 14 Karın sol alt tarafında ağrı için hangi bölüme gidilir?
- 15 Karın sağ üst tarafında ağrı için hangi doktora gidilir?
Mide rahatsızlıkları için hangi doktora gidilir?
Midesi ağrıyan kişiler öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji kliniklerine başvurabilirler.
Mide kanseri teşhisi için hangi doktora gidilir?
Herhangi bir sağlık probleminden ötürü hastaneye başvurulduğunda muayenesi gerçekleştirilen hasta gerekli görülmesi durumunda direkt olarak kanser ile ilgilenen onkoloji bölümüne sevk edilir.
Endoskopi için hangi doktora gidilir?
İncelenecek organa göre endoskopik işlemin yapılacağı doktor ve bölüm değişebilmektedir. Ancak üst bölge endoskopi olarak tanımlanan ve yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağıyla ilgili yapılacak endoskopi için Gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorlarına başvurmak gereklidir.
Karın ve mide ağrısı için hangi doktora gidilir?
Karın ağrısı olan kişilerin öncelikle aile hekimine muayene olması gerektiğini ifade eden Özakay, “Eğer karın ağrısı sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanına, yetişkinler için de genel cerrahi uzmanına muayene olmak gerekir.
Midede yanma hissi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
Mide ağrısı ve mide bulantısı hangi hastalığın belirtisi?
Ciddi hastalıkların habercisi olabilen mide bulantısına organik mide bulantısı da denir. Organik mide bulantılarının ardında; gıda zehirlenmesi, beyin tümörü, menenjit, vertigo, bağırsak iltihabı, reflü, migren, gastrit, ülser, apandisit vb. pek çok hastalık olabilmektedir.
Mide hastalıkları belirtileri nelerdir?
Akut gastrit belirtileri
- Sırt ağrısı
- Bulantı, kusma.
- İştahsızlık.
- Devamlı geğirme.
- Karında doluluk hissi.
- Şişkinli.
- Kanlı ya da kahve telvesi şekilde kusma.
- Dışkıda kan ya da siyah dışkı
Mide kanserinde kurtulma şansı nedir?
Kanser, birinci evrede yakalanırsa yani mide dışına yayılmadan teşhis ve tedavi edilirse, 5 yıllık sağ kalım oranı % 70′ dir. Kanser ikinci evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı %32-45, üçüncü evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı % 9-20’dir.
Mide kanseri genç yaşta görülür mu?
Mide kanseri görülme sıklığı tarama yöntemlerinin ve hasta bilincinin artmasına paralel olarak azalmasına rağmen, genç hastalarda mide kanseri görülme sıklığı artmaktadır (1). Mide kanseri tanısı konulan hastaların %2-8’i 40 yaşın altındadır (2, 3).
Gastroenteroloji hangi testleri yapar?
Tanısal testler genel olarak; kan sayımı, kan biyokimyası, dışkı numunesinin incelenmesi gibi laboratuvar tetkiklerin yanı sıra, ultrasonografi, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), gibi radyolojik görüntülemelerden ve endoskopi, kolonoskopi, ERCP (Endoskopik yolla safra yollarının
Endoskopi yapılırken hasta uyutulur mu?
İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi ( endoskopi ) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır. İlk önce damar yolu açılır.
Endoskopi için aç olmak gerekir mi?
Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir. İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir.
Yorgunluk ve halsizlik için hangi doktora gitmeli?
Anemi; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı vb. problemler yaşıyorsanız hematoloji bölümüne görünmeniz de fayda var.
Karın sol alt tarafında ağrı için hangi bölüme gidilir?
Sorunun kaynağını bilmiyorsanız ilk olarak Genel Cerrahiden randevu alarak sizi gerekli bölgeye sevk etmelerini isteyebilirsiniz. Duruma bağlı olarak Üroloji ve Jinekoloji bölümlerine aktarılabilirsiniz.
Karın sağ üst tarafında ağrı için hangi doktora gidilir?
Karın ağrısı olan kişilerin öncelikle aile hekimine muayene olması gerekir. Eğer karın ağrısı sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanına, yetişkinler için de genel cerrahi uzmanına muayene olmak gerekir.