Hızlı Cevap: Böbrek Hastasına Hangi Doktor Bakar?
Böbreklerle ilgili hastalıklara bakan bölüm dahiliye alt bilim dalı olan üroloji ya da nefrolojidir. Nefroloji bölümü böbrek yetmezliği ile diğer böbrek hastalıkları olan kişilerin gitmesi gereken bölümdür. Üroloji bölümü ise, daha çok mesane, prostat, böbrek taşı gibi sorunlarla ilgilenmektedir.
Contents
- 1 Bobrek yetmezliği belirtileri ağrısı nerede hissedilir?
- 2 Üre tedavisi için hangi doktora gidilir?
- 3 Böbrek ağrısı neden olur?
- 4 Böbrek yetmezliği nasıl belli olur?
- 5 Yanlarda ağrı neden olur?
- 6 Üre yi ne yükseltir?
- 7 Üre değeri kaç olmalı?
- 8 Üre nedir ne iyi gelir?
- 9 Böbrek ağrısı nasıl ayırt edilir?
- 10 Böbrek bele vurur mu?
- 11 Böbreğim ağrıyor ne yapmalıyım?
- 12 Böbrek yetmezliği hangi testlerle anlaşılır?
- 13 Böbrek yetmezliği başlangıcı nedir?
- 14 Kronik böbrek yetmezliği iyileşir mi?
Bobrek yetmezliği belirtileri ağrısı nerede hissedilir?
Böbrek yetmezliği, genellikle sırt ağrısına neden olabilir. Kasık veya kalça bölgesinde hissedilebilir. Sırt ve bacak ağrısı, böbrek kistleri, böbreklerde oluşan sıvı dolgulu keselerden dolayı meydana gelebilir ve polikistik böbrek hastalığının bir sonucudur.
Üre tedavisi için hangi doktora gidilir?
Böbreklerde oluşan rahatsızlıklar için öncelikle nefroloji bölümüne veya üroloji bölümüne gidilmelidir. Bu bölümdeki doktorlara nefrolog veya ürolog denir.
Böbrek ağrısı neden olur?
BÖBREK AĞRISI Böbrek ağrısı, böbreklerde olan bir hastalık, bir darbe ya da yaralanma sonucu vücudun üst karın bölgesinin yan ya da arka tarafında, çoğunlukla tek taraflı hissedilen ağrı ya da rahatsızlık hissidir. Böbrek ağrısının nedenleri, esas olarak idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarıdır.
Böbrek yetmezliği nasıl belli olur?
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Yorgunluk ve halsizlik.
- Mide bulantısı
- Kusma.
- Konsantrasyon bozukluğu.
- Vücudun fazla su tutmasına bağlı olarak ayaklarda şişkinlik.
- İştah kaybı
- Uyku problemleri ve özellikle sabahları gözlerde şişkinlik.
- İdrar miktarında değişiklik ve geceleri sık idrara çıkma.
Yanlarda ağrı neden olur?
Yan ağrısı, sırt, üst karında rahatsızlık oluşması ya da ağrı oluşması ile ifade edilir. Ağrı sabit ya da şiddetli seviyedeyse böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kanseri, böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi rahatsızlıklardan meydana gelir.
Üre yi ne yükseltir?
Üre yüksekliği sebepleri içinde ateşli hastalık ya da enfeksiyon, dehidrasyon (susuzluk), stres, iç kanama, kan dolaşımı sorunları, tiroid hormonu bozuklukları ve böbrek yetersizliği de gösterilebilir.
Üre değeri kaç olmalı?
Yapılan laboratuvar testlerinde ise normal üre değeri 10 ile 40 mg/dL, BUN (Blood Urea Nitrogen) değeri ise 5 ile 20 mg/dL aralığındadır. Bu değerin altında var olan üre, ihtiyaç duyulan proteinin, vücut tarafından sindirilemediğine ya da protein bakımından yetersiz beslenildiğine işaret eder.
Üre nedir ne iyi gelir?
Üreye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
- Kiraz Sapı
- Semizotu.
- Pirinç
- Meyve ve Sebzeler.
- Soya Fasulyesi.
- Sodyum İçeriği Düşük Besinler.
- Diğer Besinler.
Böbrek ağrısı nasıl ayırt edilir?
Böbrek ağrısı ve sırt ağrısını ayırt etmek zor olabilir. Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir.
Böbrek bele vurur mu?
Türkiye’de her 6 insandan birinde görülen böbrek hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi’nden Dâhiliye Uzmanı Dr. Salim Çınar, hastalıkla erken teşhisin tedavi yüzdesini artırdığını belirterek, şiddetli bel ve kasık ağrısının böbrek hastalığı göstergesi olabileceğine dikkat çekti.
Böbreğim ağrıyor ne yapmalıyım?
Böbreklerde ağrı hissedildiği zaman sıcak su torbasının içerisine, sıcak su doldurulduktan sonra direkt temas yerine, mutlaka bir havluya sarılmalı ve ağrının olduğu bölgeye yerleştirilmelidir. Diğer yandan böbreklerin çalışmasını sağlamak amacıyla günde en az 2 litre su ve periyodik aralıklarla nar suyu içilmelidir.
Böbrek yetmezliği hangi testlerle anlaşılır?
Böbrek yetmezliği tanısı genellikle BUN, kreatinin ve glomerüler filtrasyon hızını (GFH) ölçen kan testleri ile yapılır. Kan testi, her dakika glomerüllerden ne kadar kan geçtiğini değerlendirir.
Böbrek yetmezliği başlangıcı nedir?
Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Kronik böbrek yetmezliği iyileşir mi?
Kronik böbrek yetmezliği tedavi edilebilir. Kişinin fiziksel yapısına ve altta yatan hastalıklarına bağlı olarak üç temel tedavi türü mevcuttur: organ nakli, hemodiyaliz ve periton diyalizi.