Hızlı Cevap: Behçet Hastalığı Hangi Doktor Bakar?
uzun yıllardır behçet hastalığının tanı ve tedavisi ile en yoğun ilgilenenler romatoloji uzmanlarıdır. Bu nedenle romatoloji hekimlerinin koordinasyonunda ekip çalışmasının hastalar açısından önemli olduğu açıktır.
Contents
- 1 Behçet hastalığı atakları nelerdir?
- 2 Behçet hastalığı ne tetikler?
- 3 Behçet hastaları nelerden uzak durmalı?
- 4 Behçet hastaları nasıl beslenmeli?
- 5 Behçet hastası olduğumu nasıl anlarım?
- 6 Behçet hastalığı nerelere vurur?
- 7 Behçet hastalığı tehlikeli midir?
- 8 Behçet Hastalığı teşhisi nasıl konur?
- 9 Behçet hastalığı en sık hangi organı tutar?
- 10 Behçet hastalığına rapor verilir mi?
- 11 Behçet hastalığı yaralarına ne iyi gelir?
- 12 Behçet hastalığı tedavisi mümkün mü?
- 13 Behçet hastalığı unutkanlık yapar mı?
- 14 Behçet hastalığı tamamen geçer mi?
- 15 Nöro Behçet Hastalığı Nedir?
Behçet hastalığı atakları nelerdir?
Behçet hastalığı önceden kestirilemeyen ataklar ve iyilik dönemleri ile uzun süreli bir seyir izlemektedir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Kimilerinde sadece deri belirtileri ve hafif eklem şikayetleri gözlenirken, kimilerinde göz, damar ve sinir sistemi belirtileri ön planda olabilir.
Behçet hastalığı ne tetikler?
Behçet sendromu olarak da adlandırılan Behçet hastalığı, vücudun farklı yerlerindeki kan damarlarının iltihabına neden olan ve nadir görülen kronik bir hastalıktır. Behçet hastalığı vücudun otoimmun yani bağışıklık sistemindeki bir bozukluk nedeniyle enfeksiyon belirtileri göstermesi şeklinde gelişir.
Behçet hastaları nelerden uzak durmalı?
Behçet Hastaları Nelerden Uzak Durmalı?
- Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulması gerekir.
- Hamur işleri tüketimini sınırlamak gereklidir.
- Şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir.
- Çiftlik tavukları, balıkları, suni yem ile beslenmiş hayvani gıdalar tüketilmemelidir.
- Süt tozu, krema, kaymak gibi ürünler,
Behçet hastaları nasıl beslenmeli?
Mısır, pirinç pilavı, patates, hamurlu yiyecekler, beyaz ekmek ve hamburger gibi yiyecekleri yemeyin. Yemek isterseniz de çok az yiyin. Şeker hastaları bunları yememelidir. Bulgur pilavı, fasulye, nohut, bezelye, makarna gibi ürünleri ölçülü olarak tüketin.
Behçet hastası olduğumu nasıl anlarım?
En sık görülen belirtileri ağız ve genital bölgede tekrarlayan yaralar ve deri bulguları, göz ve eklem tutulumudur. Ağızda tekrarlayan yaralar (aft) hastaların hemen hemen hepsinde vardır. Behçet hastalarının %75-90’ında hastalığın ilk bulgusu olarak ortaya çıkmaktadır.
Behçet hastalığı nerelere vurur?
Behçet hastalığı, ağızda ve cinsel bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir tutulumuyla seyreden iltihabi bir hastalık.
Behçet hastalığı tehlikeli midir?
” Behçet hastalığından ölen var mı?” diye soracak olursanız, Behçet hastalığından ölüm oranı azdır. Büyük damar genişlemeleri ve yırtılmaları, damar trombozları, gastrointestinal kanama ve perforasyonları sebebiyle ölüm olabilir.
Behçet Hastalığı teşhisi nasıl konur?
Paterji testi, hastanın önkol derisine steril bir iğne batırılarak yapılır. Reaksiyon 24-48 saate değerlendirilir. Önce kırmızı 1-2 milimetrelik bir kabarıklık iken steril cerahatli sivilce haline de dönebilir. Paterji testinin pozitif olması Behçet hastalarında tanı kriteri olarak kabul edilir.
Behçet hastalığı en sık hangi organı tutar?
BEHÇET HASTALIĞINDA TOPLAR DAMAR YANİ VEN TUTULUMU Behçet hastalığının en sık görülen damar tutulumu toplardamar hastalıklarıdır. Tüm damar tutulumlarının %85 kadarı ven (toplar damar) hastalıklarıdır. Erkeklerde daha sıktır ve arter (atar damar) tutulumlarına göre daha genç yaşlarda görülür.
Behçet hastalığına rapor verilir mi?
“Diğer Vaskülitler” “K.4.1 Behçet Hastalığı ” ” tanıdan yada tedavinin başlamasından 3 ay sonra; en az 2 organ/sistemin tutulumu ve şiddetli yorgunluk, ateş, halsizlik, istenmeyen kilo kaybı bulgularından en az ikisinin olması durumunda özel koşul gereksinimi vardır. Rapor süresi en az 2 yıldır.
Behçet hastalığı yaralarına ne iyi gelir?
Genel olarak Behçet hastalığına bağlı ağız yaralarının tedavisi; ilaç ve ilaç dışı önlemler olarak ikiye ayrılabilir. Hafif olgularda, yüzeysel olarak sürülebilecek kremler belli bir rahatlama sağlayabilir. Orta ve ağır olgularda ise kolşisin ve azatioprin ilk sıralarda kullanılacak ilaçlardır.
Behçet hastalığı tedavisi mümkün mü?
Behçet hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak Behçet hastalığına bağlı tekrarlayan üveit atakları tedavi edilmediğinde özellikle arka üveite bağlı kalıcı görme kaybı oluşabilir.
Behçet hastalığı unutkanlık yapar mı?
Sinir sistemi tutulumu çok nadir görülür. Hastalarda devamlı baş ağrısı, ara-ara ortaya çıkan çift görme, kol veya bacaklarda uyuşukluk, kuvvetsizlik, denge bozukluğu, yürüme zorluğu, konuşma bozukluğu, unutkanlık, kişilik bozukluğu, sinirlilik, hırçınlık gibi belirtiler olabilir.
Behçet hastalığı tamamen geçer mi?
Mutlak bir kural olmamakla birlikte, hastanın yaşı ilerledikçe Behçet hastalığının klinik bulguları gerileme eğilimine girer. Diğer bir anlatımla, yıllar geçtikçe hastalığın yatışması beklenir.
Nöro Behçet Hastalığı Nedir?
Nöro – Behçet Hastalığı Behçet Hastalığı ‘na bağlı nörolojik tutulum olduğunda kullanılan bir terimdir. Behçet Hastalarının %5-10’unda nörolojik tutulum olabilmektedir. Birçok organ tutulumunun izlenebildiği bir hastalık olan Behçet Hastalığında beyin, omurilik ve sinirler de tutulabilmektedir.