FAQ: Kemik Erimesine Hangi Doktor Bakıyor?
Kemik erimesi rahatsızlığı için hangi doktora gidilmeli? Kemik erimesi hastalığında doğru teşhis ve tedavi için, Fizik Tedavi bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Contents
- 1 Kemik erimesine hangi bolum?
- 2 Kemik erimesi kontrolü için hangi bölüme gidilir?
- 3 Kemik erimesi ağrı yapar mı?
- 4 Kemik erimesi belirtileri nelerdir?
- 5 Kemik erimesine hangi pekmez iyi gelir?
- 6 Kemik erimesi tamamen iyileşir mi?
- 7 Kemik Erimesi Testi nasıl yapılır?
- 8 Kemik erimesi kan tahlilinde belli olur mu?
- 9 Kemik erimesi için hangi ilaç kullanılır?
- 10 Kemik erimesi hissedilir mi?
- 11 Kemik erimesi kramp yapar mi?
- 12 Kemik erimesi nelere yol açar?
- 13 Kemik erimesi ilk nerede başlar?
- 14 Kemik erimesi olanlar ne yapmalı?
- 15 Kemik erimesini önlemek için ne yapmalıyız?
Kemik erimesine hangi bolum?
Kemik yoğunluğu ölçümü, kemik taraması yapan hastaneler tarafından radyoloji birimlerinde yapılmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümünü ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları talep ederler.
Kemik erimesi kontrolü için hangi bölüme gidilir?
Osteoporoz yani kemik erimesi için hangi doktora gidilmelidir? Sorusu en merak edilen konuların başında gelmektedir. Osteoporoz teşhisi ve tedavisi için öncelikli olarak gidilmesi gereken bölüm fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleridir.
Kemik erimesi ağrı yapar mı?
İleri yaşlarda görülen kemik erimesi (osteoporoz), kas ağrılarına neden olan bir hastalıktır. Kemiğin yoğunluğunun değişmesi, iç yapısının bozulması anlamına gelen kemik erimesinde, kemik ağrısı, ilgili kaslarda ağrı ve tutulmalar olur. Özellikle bel ve sırt bölgesinde ağrılar daha fazla görülür.
Kemik erimesi belirtileri nelerdir?
Osteoporoz ( kemik erimesi ) belirtileri nelerdir?
- Omurga içerisinde kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları
- Zamanla kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması
- Kamburlaşma ve çarpık duruş
- Basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen kırılma ve çatlamalar.
Kemik erimesine hangi pekmez iyi gelir?
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar. Kalsiyum kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir; ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir.
Kemik erimesi tamamen iyileşir mi?
Kemik erimesi tedavi edilebilir olmasının yanı sıra önlenebilir bir hastalıktır. Fakat bazen kırık oluşana kadar bir belirtiye yol açmadığı için hastalık, sinsi olarak da kabul edilir.
Kemik Erimesi Testi nasıl yapılır?
Kemik yoğunluğu ölçümü için günümüzde en çok kullanılan yöntem DEXA yöntemidir. Bu yöntemde hasta, bir masada hareketsiz olarak yatar pozisyondayken hareketli bir kamera ve ışın kaynağı ile ölçüm yapılır ve elde edilen sonuçlar bilgisayar yardımı ile değerlendirilir. İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır.
Kemik erimesi kan tahlilinde belli olur mu?
Kemik Erimesi (osteoporoz) Nasıl Teşhis Edilir? Çok basit olarak kan ve idrar ölçümü (Yüksek basınçlı Hplc) yapabilen bir takım biokimyasal markerleri ile değerlendirilir.
Kemik erimesi için hangi ilaç kullanılır?
Bifosfonatlar (Etidronate, Alendronate, Risedronate, İbandronate.. ) Bu kategorideki ilaçlar osteoporoz tedavisinde sık kullanılırlar ve genel olarak bifosfonatlar olarak isimlendirilirler. Bu ilaçlar kemik yıkımını azaltıcı etki gösterirler. (Kemiklerde osteoklastik aktiviteyi azaltırlar.)
Kemik erimesi hissedilir mi?
Kemik erimesinin belirtileri, rahatsızlığın ilk döneminde belirgin şekilde hissedilmez. Zira, hastalığın ilk evrelerinde kemiklerde kırılma veya çatlama olmadığından dolayı kemik erimesi hastalığını kavrayabilmek oldukça güçtür. Osteoporozun ilerlemesine bağlı olarak belirtileri hissedilir.
Kemik erimesi kramp yapar mi?
Özellikle menopozdan sonra hassaslaşan kemikler, incinmeyle bile kırılabiliyor. Ayrıca sırt ağrıları ve gece krampları ile de kendini gösteren kemik erimesi, kemiklerin yoğunluğunu kaybetmesi olarak biliniyor.
Kemik erimesi nelere yol açar?
Kemik erimesi, vücut çok fazla kemik kaybettiğinde, çok az kemik yaptığında veya her ikisinde birden meydana gelen bir kemik hastalığıdır. Osteoporoz kemiği zayıflatır ve kemiklerin kırılma riskini artırır. Osteoporoz tam anlamıyla bir sünger gibi sıkıştırılabilir anormal gözenekli kemiklere yol açar.
Kemik erimesi ilk nerede başlar?
Kemik erimesi sıklıkla belirti vermez. Sahip olabileceğinizin ilk işareti, basit bir düşme veya kazada (düşük etkili bir kırılma olarak bilinir) kırdığınız zamandır. Kırıklar en çok kalça, omurga veya el bileğinde görülür.
Kemik erimesi olanlar ne yapmalı?
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik ermesinden korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir.
Kemik erimesini önlemek için ne yapmalıyız?
Osteoporozu ve kemik kırıklarını önlemek için 7 öneri
- Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin.
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın.
- Spora başlamadan önce mutlaka uzman yardımı alın.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.