FAQ: Endoskopiyi Hangi Doktor Yapar?
Endoskopi hem gastroenteroloji hem de genel cerrahi uzmanları tarafından yapılan tıbbi bir işlem.
Contents
- 1 Mide endoskopi hangi doktor yapar?
- 2 Mide endoskopisi nasıl yapılır?
- 3 Endoskopiyi kim çeker?
- 4 Endoskopi ile hangi hastalıklar teşhis edilir?
- 5 Mide ağrıları için hangi bölüme gidilir?
- 6 Endoskopiye tek gidilir mi?
- 7 Mide endoskopi kaç dakika sürer?
- 8 Endoskopi sonucu hemen belli olur mu?
- 9 Endoskopi yapıldıktan sonra neler olur?
- 10 Dahiliye doktoru endoskopi yapar mi?
- 11 Kolonoskopi öncesi lavman şart mı?
- 12 Endoskopi kolonoskopi kim yapar?
- 13 Gastroenteroloji hangi testleri yapar?
- 14 Endoskopi kaç yılda bir yapılır?
- 15 Endoskopi ile mideden neden parça alınır?
Mide endoskopi hangi doktor yapar?
İncelenecek organa göre endoskopik işlemin yapılacağı doktor ve bölüm değişebilmektedir. Ancak üst bölge endoskopi olarak tanımlanan ve yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağıyla ilgili yapılacak endoskopi için Gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorlarına başvurmak gereklidir.
Mide endoskopisi nasıl yapılır?
Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da anüs yoluyla girilerek bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.
Endoskopiyi kim çeker?
Kurul, aldığı kararla endoskopinin gastroenteroloji, gastroenteroloji cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanları tarafından yapılacağını, aynı zamanda endoskopist sertifikası olmak koşuluyla genel cerrahi, iç hastalıkları ve çocuk cerrahisi uzmanları tarafından da yapılabileceğine karar verdi.
Endoskopi ile hangi hastalıklar teşhis edilir?
Yılmaz, endoskopinin birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanıldığını dile getirerek, “Sebepsiz kilo kayıplarında, sebepsiz karın ağrılarında, uzun süren mide yanma ve ekşimelerinde, göğüs yanmalarında, reflü hastalığın tanısında, kansızlıklarda teşhis amaçlı, mide poliplerinde,
Mide ağrıları için hangi bölüme gidilir?
Hazımsızlık, gastroenterit, irritabl bağırsak sendromu, enfeksiyon, fazla ve hızlı yemek yemek, virüs, stres, aşırı kilo ve gıda zehirlenmesi mide ağrılarının belli başlı sebepleri arasındadır. Ciddi bir durumda mide ağrısı şikayetleri için hastanelerin dahiliye polikliniği ya da gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir.
Endoskopiye tek gidilir mi?
Bozkurt, “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir.
Mide endoskopi kaç dakika sürer?
Ayrıca kanama varsa kanamayı durdurabilir ya da polipleri çıkarabilir. Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopi sonucu hemen belli olur mu?
Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
Endoskopi yapıldıktan sonra neler olur?
Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Bu endoskopi sonrasında oluşabilecek mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecektir. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız önerilmektedir.
Dahiliye doktoru endoskopi yapar mi?
Dahiliye kapsamında yapılan endoskopik incelemeler ise; üst gastrointestinal endoskopi be kolonoskopi olarak sıralanmaktadır. Dahiliyeye başvuran hastalara bu testlerin yanı sıra gerektiğinde de EKG ve Ekokardiyografi gibi kardiyolojik inceleme isteğinde de bulunulabilmektedir.
Kolonoskopi öncesi lavman şart mı?
Kolonoskopi işleminden iki saat önce hiçbir şey, hatta su bile içmeyin. Bu adım, prosedürden sonraki dönemi rahat geçirmeniz için gereklidir. Bazı doktorlar işlem öncesi lavman da önerebilmektedir.
Endoskopi kolonoskopi kim yapar?
Kolonoskopi teşhis için yapılabildiği gibi tedavi amaçlı da gerçekleştirilebilmektedir. Kolon yani kalın bağırsak ve rektumun incelendiği kolonoskopi işlemi gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorları tarafından yapılabilmektedir.
Gastroenteroloji hangi testleri yapar?
Tanısal testler genel olarak; kan sayımı, kan biyokimyası, dışkı numunesinin incelenmesi gibi laboratuvar tetkiklerin yanı sıra, ultrasonografi, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), gibi radyolojik görüntülemelerden ve endoskopi, kolonoskopi, ERCP (Endoskopik yolla safra yollarının
Endoskopi kaç yılda bir yapılır?
Kişinin 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopik muayeneden geçmesi gerekiyor. Bunun dışında eğer herhangi şikayetiniz varsa 5 yılı da beklemeden endoskopik muayeneden geçmeniz gerekiyor.
Endoskopi ile mideden neden parça alınır?
Mide biyopsisi, mideden doku alınarak incelenmesidir. Bu tahliller ile belirli bakterilerin mide dokusu üzerinde büyüyüp büyümediğini belirlenebilir. Normal olmayan bir sonuç; kişinin bakteriyel enfeksiyon, inflamasyon veya mide kanseri olduğunu gösterebilir. Normal sonuçlar ise acil bir sorun olmadığı anlamına gelir.