Erkek Genital Siğil Hangi Doktor?
Cinsel organda siğil ile karşılaşmanız halinde genel cerrahi uzmanlarına görünmeniz gerekir. Cinsel organda siğil erkeklerde ve kadınlarda görülebilir.
Contents
- 1 HPV virüsü erkek hangi doktor bakar?
- 2 Erkek genital bölgeye hangi bölüm bakar?
- 3 Genital siğil için üroloji mi cildiye mi?
- 4 HPV erkeklerde nasıl bakılır?
- 5 Erkekte HPV ne kadar sürede vücuttan atılır?
- 6 Erkek cinsel organına hangi doktor bakar?
- 7 HPV hiç geçmez mi?
- 8 HPV virüsü erkeklerde ne yapar?
- 9 HPV tedavisi için hangi doktora gidilmeli?
- 10 HPV bulaştıktan sonra ne zaman belirti verir?
- 11 HPV için hangi bölüme gidilmeli?
- 12 Tek Eşlilikte HPV olur mu?
- 13 Erkekler HPV testi yaptırabilir mi?
- 14 HPV virüsü kan testinde çıkar mı?
HPV virüsü erkek hangi doktor bakar?
HPV Virüsüne Hangi Doktor Bakar? HPV virüsü için genel cerrahi uzmanı, ürolog ve jinekologlara başvurulabilir. Genital siğil şikayetlerine sahip kişilerin ilk olarak genel cerrahi uzmanlarına başvurması önerilmektedir. HPV tedavilerinde farklı yöntemler kullanıldığından ürolog ve jinekologlar da hizmet vermektedir.
Erkek genital bölgeye hangi bölüm bakar?
Üroloji, erkek ve dişi idrar yolu hastalıkları (böbrekler, üreterler, mesane ve üretra) ile ilgili sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Üroloji ayrıca erkek üreme organları ile ilgili sorunlarla da ilgilenir ( penis, testisler, skrotum, prostat vb.
Genital siğil için üroloji mi cildiye mi?
Erkeklerde Genital Siğil çoğunlukla Ürolog ve Dermatolog tarafından ele alınır. Kadınlarda Genital Siğil Jinekolog ve Dermatolog tarafından ele alınır. Genital Siğillerin bulaşma yolu, genel olarak cinsel yolla olmaktadır.
HPV erkeklerde nasıl bakılır?
HPV ‘nin neden olduğu anal kanser riski yüksek olan eşcinsel ve biseksüel erkekler için anal Pap testleri uygulanabilir. Anal bir Pap testinde, doktor anüsteki hücreleri toplar ve daha sonra laboratuvarda anormallik var mı diye kontrol ettirir.
Erkekte HPV ne kadar sürede vücuttan atılır?
Partrige ve arkadaşlarının yaptığı çalışma sonucunda virüsün vücuttan tamamen atılma süresi ortalama 5.9 aydır. Erkeklerin %75’inde 12 ay sonunda vücutta HPV virüsü kalmamaktadır. Vücuttan atılma ihtimalinde, HPV tipine göre bir farklılık yoktur. Yani düşük riskliler de yüksek riskliler de vücuttan aynı oranda atılır.
Erkek cinsel organına hangi doktor bakar?
Ürolog, kadın ve erkeklerin üriner sistemleri ile erkeklerin üreme sistemlerini inceleyen tıbbi uzmandır. Böbrekler, üreterler, mesane, üretra, testisler, penis, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin tüm hastalıkların tanı ve tedavi işlemleri, üroloji kliniklerinin uzmanlık alanına girer.
HPV hiç geçmez mi?
Human Papilloma Virüsü oluşan siğiller kendiliğinden geçme özelliğine sahip değildir. Kişi tarafından fark edildiği anda mutlaka tedavi edilmelidir ki virüs çok yayılmacı ve bulaşıcı özelliklere sahiptir.
HPV virüsü erkeklerde ne yapar?
Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor. Erken teşhis ve doğru planlanan tedavi sayesinde HPV ile mücadele etmek mümkün olabiliyor.
HPV tedavisi için hangi doktora gidilmeli?
Cinsel organda siğil hastalığının görülmesi halinde kadınlar, kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmelidirler. Erkekler ise genel cerrahi, üroloji, cildiye veya kadın doğum uzmanlarına gitmelidirler. Kadın doğum uzmanları özellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan eş tedavisi de uygulayabilmektedir.
HPV bulaştıktan sonra ne zaman belirti verir?
Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor. Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor.
HPV için hangi bölüme gidilmeli?
Genital siğiller cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan HPV virüsü nedeni ile ortaya çıktığı için, doktor kontrolü de yine bu alanlarda çalışan uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Deri lezyonu olan genital siğiller, Jinekoloji, Üroloji ve Dermatoloji (Deri Hastalıkları) tarafından kontrol edilebilmektedir.
Tek Eşlilikte HPV olur mu?
HPV herkese bulaşabilir, ancak herkeste hastalık oluşturmaz. Erkekte ve kadında çok eşlilik HPV ‘ye yakalanma riskinin artmasına neden olur. Zaten önerdiğimiz yollardan biri de tek eşliliktir.
Erkekler HPV testi yaptırabilir mi?
Günümüzde, erkeklerde HPV ‘nin varlıgını gösterebilecek bir tarama testi bulunmuyor. HPV ilişkili kanserler ya da genital sigiller için onaylanmış HPV saptama testleri, erkeklerde tarama amaçlı olarak henüz mevcut degil.
HPV virüsü kan testinde çıkar mı?
Genital bölgede siğil saptanması durumunda HPV enfeksiyonu bulunup bulanmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Ancak şüpheli durumlarda tanı için biyopsi ve histopatolojik inceleme yapılıyor. HPV kana geçmediğinden, kanda bu virüsü saptamak veya herhangi bir kan testiyle teşhis koymak mümkün olmuyor.