Alerjik Rinit Hangi Doktor?
Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte alerjik rinit teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Contents
- 1 Alerji hapını hangi doktor yazar?
- 2 Alerji ve immünoloji bölümü neye bakar?
- 3 Alerjik rinit kronik hastalık mıdır?
- 4 Çok hapşırmak için hangi bölüme gidilir?
- 5 Alerjik rinit ilerlerse ne olur?
- 6 Mevsimsel alerji için hangi doktora gidilir?
- 7 Alerji bolumu nelere bakar?
- 8 İmmünoloji bölümü neye bakar?
- 9 Bağışıklık sistemi için hangi doktora gitmeliyim?
- 10 Alerjik Hapşırma hangi kronik hastalığa sebep olur?
- 11 Ürtiker kronik hastalık mıdır?
- 12 Kronik hastalıklar nelerdir?
- 13 Alerjik Rinitten nasıl kurtulabilirim?
- 14 Hapşırma hangi hastalıklara bağlı olabilir?
- 15 Alerjik rinit nasıl geçer?
Alerji hapını hangi doktor yazar?
Alerji için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.
Alerji ve immünoloji bölümü neye bakar?
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Alerjik rinit kronik hastalık mıdır?
Kroniktir yani ömür boyu sürer ancak bazı hastalarda yaşanan şikayetler artan yaşla birlikte azalabilir.
Çok hapşırmak için hangi bölüme gidilir?
Sık sık hapşırıyorsanız; geniz akıntısı sorununuz da varsa fırsat kaybetmeden bir hekime danışmalısınız. Bunun içinse “Kulak Burun Boğaz” polikliniğine gitmeniz gerekiyor.
Alerjik rinit ilerlerse ne olur?
Alerjik rinit tedavi edilmezse bundan sonra artık nefes darlığı hırıltı nefes alma öksürük şikayetleri ile birlikte astım oluşmaya başlar. Genelde burun şikayetleri ile başlayan hikaye ileride astım ile sonlanır.
Mevsimsel alerji için hangi doktora gidilir?
Mevsimsel alerjinizin olduğunu düşünüyorsanız, dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurmanız gerekir. Eğer çocuklarda bu tip rahatsızlık ve belirtiler meydana geliyorsa, çocuk hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir.
Alerji bolumu nelere bakar?
Alerji uzmanı ise, alerjiden doğan hastalıkların teşhis ve tedavisini yapan hekimdir. Alerji uzmanı, astım, ilaç alerjileri, kuru öksürük, besin alerjisi, böcek alerjisi, anaflaksi, mesleksel alerjiler, alerjik nezle, çimen alerjisi gibi hastalıklara bakan uzman hekimdir.
İmmünoloji bölümü neye bakar?
Bağışıklık sistemini inceleyen tıp dalına immünoloji adı verilir. İmmünoloji, bağışıklık sisteminin incelenmesi ile ilgilenen, tıp ve biyolojik bilimlerin çok önemli bir dalıdır.
Bağışıklık sistemi için hangi doktora gitmeliyim?
Vücudumuz bağışıklık sistemi aracılığı ile çok çeşitli şekillerde kendini yararlı olmayan mikroorganizmalara karşı korumaktadır. Bu bağışıklık sistemini inceleyen tıp bilim dalına immünoloji adı verilirken bu bilim dalında görev yapan tıp insanına ise immünolog denilmektedir.
Alerjik Hapşırma hangi kronik hastalığa sebep olur?
Alerjik rinit, alerjik hastalıklar içinde en sık karşılaşılan ve burnu etkileyen hastalıktır. Ailesel öykü önemlidir. Atopik dermatit, alerjik astım, alerjik rinokonjunktivit ile birliktelik gösterebilir. Sinüzit, faranjit, orta kulak iltihabı, burun polipleri gibi kronik hastalıkları tetikleyebilir.
Ürtiker kronik hastalık mıdır?
Deride ataklar halinde ortaya çıkan genellikle 24 ila 48 saat içinde solan kaşıntılı kızarıklık ve kabarıklıklar şeklinde belirtiler gösteren ve sık görülen bir hastalıktır. Eğer bu şikayetler altı haftadan daha uzun süre devam ediyorsa ” Kronik Ürtiker ” daha kısa süreli olursa ”Akut Ürtiker” olarak tanımlanır.
Kronik hastalıklar nelerdir?
Kronik hastalıklar, uzun süren, tamamen tedavi edilemeyen ve bu nedenle sıklıkla tekrarlanan tedaviler gerektiren hastalıklardır. Kronik akciğer hastalıkları nelerdir?
- Kronik bronşit.
- Astım.
- KOAH ( Kronik obstrüktif akciğer hastalığı )
- Bronşiyal astım.
- Kistik fibrozis.
- Uyku apnesi.
- Bronşektazi.
- Pulmoner fibrozis.
Alerjik Rinitten nasıl kurtulabilirim?
Alerjik rinitin tedavisinde, hastanın tepki verdiği alerjen maddelerden kaçınması ve de ilaç tedavisi uygulanır. İlaç olarak, alerjenik maddelerin etkisini en aza indiren antihistaminikler ve kortizonlu burun spreyleri tercih edilir.
Hapşırma hangi hastalıklara bağlı olabilir?
Gün içerisinde sürekli hapşırma problemi yaşıyor ve çevrenizden “Çok yaşa” cümlesini sık işitiyorsanız, bu durumun sebebi alerjik rinit olabilir. Stres ve sigara kullanımı gibi birçok nedenin yol açtığı alerjik rinit, dikkat edilmediği takdirde alerjik sinüzit ve astımla birlikte tehlikeli boyutlara varabiliyor.
Alerjik rinit nasıl geçer?
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.